Autorităţile din Constanţa şi Tulcea se pregătesc, din nou, să lupte cu gripa aviară
Publicat de Bogdan Comșa, 27 martie 2015, 17:26
Prefectura judeţului Tulcea a luat primele măsuri după ce mai mulţi pelicani ar fi murit de gripă aviară în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, la graniţa judeţelor Tulcea şi Constanţa.
La sediul Instituţiei Prefectului s-a întrunit Unitatea Locală de Decizie din cadrul Centrului de Combatere a Bolilor.
Până în prezent au fost identificate 108 cazuri în zona Insulei Ceaplace din Lacul Sinoe, lângă localitatea Mihai Viteazu, însă departe de casele oamenilor.
Ca urmare, ANSVSA a dispus stabilirea zonei de protecţie (pe o rază de 3 kilometri) şi a zonei de supraveghere (pe o rază de 10 kilometri) din jurul focarului, care, în acest caz, nu includ nicio zonă locuită.
De asemenea, va fi intensificată şi colaborareacu autorităţile locale, cu Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltarea Delta Dunării, Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Asociaţia Ornitologică Română, dar şi cu Asociaţia Vănătorilor şi Pescarilor din România.
Chiar dacă boala a fost depistată într-o zonă izolată, mlăştinoasă, aflată la limita dintre judeţele Tulcea şi Constanţa, evoluţia situaţiei este permanent monitorizată de serviciile veterinare, pentru a împiedica răspândirea bolii către efectivele de păsări domestice.
Pelicanii găsiţi morţi – în total, 102 – au fost incineraţi la o societate din Agigea.
În urma analizelor efectuate s-a identificat genomul virusului aviar, o contraprobă fiind transmisă şi Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.
Şi DSV Constanta efectuează la această oră analize pe probele prelevate de la păsările moarte, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Constanţa, Monica Jucan.