TULCEA: Persoane din Reni afectate de atacul Rusiei, sprijinite de Centrul educațional multicultural al Crucii Roșii
Atacul cu drone de noaptea trecută a fost unul dintre cele mai puternice din ultima perioadă.
![TULCEA: Persoane din Reni afectate de atacul Rusiei, sprijinite de Centrul educațional multicultural al Crucii Roșii TULCEA: Persoane din Reni afectate de atacul Rusiei, sprijinite de Centrul educațional multicultural al Crucii Roșii](https://www.radioconstanta.ro/wp-content/uploads/2025/02/Captura-de-ecran-2025-02-13-181152-850x478.png)
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 februarie 2025, 18:14
Unele persoane din localitatea ucraineană Reni, atacată cu drone de Rusia, în noaptea de miercuri spre joi, au găsit sprijin în județul Tulcea, la Centrul educațional multicultural pentru refugiații ucraineni, înființat anul trecut de filiala teritorială a Crucii Roșii Române, existând posibilitatea de a le fi acordat suport persoanelor din Ucraina afectate de războiul declanșat de Rusia.
Potrivit Georgetei Bielaly, angajată a Centrului educațional multicultural pentru refugiații ucraineni, atacul cu drone de noaptea trecută a fost unul dintre cele mai puternice din ultima perioadă pentru populația din orașul Reni, situat pe malul Dunării, în imediata apropiere a vămii româno-moldovene Giurgiulești, de pe raza județului Galați.
‘Timp de trei ore, au venit 32 de drone, din care 16 au nimerit în case, în mașini, în oameni. Spitalele erau pline de oameni traumatizați. Timp de trei ore, a fost o situație în care oameni normal psihic puteau să-și iasă din minți’, a declarat Georgeta Bielaly.
Cinci femei din localitatea Reni i-au cerut ajutorul și a menționat că prin intermediul centrului înființat de Crucea Roșie Română ele pot primi atât asistență psihologică, dar și acces la resurse pentru asigurarea nevoilor de bază – masă, cazare, asistență medicală.
‘Majoritatea oamenilor care vin aici sunt la nevoie, sunt bătrâni care au rămas fără case, sunt bolnavi, oameni cu copii care nu au unde să se întoarcă, sunt invalizi, sunt niște categorii de oameni care au nevoie de o mică susținere și empatie’, a afirmat Liliana Ivanova, angajată a filialei teritoriale a Crucii Roșii Române.
Centrul educațional multicultural pentru refugiații ucraineni, înființat anul trecut de Crucea Roșie Română, este susținut financiar prin granturi acordate în mod colaborativ de Confederația Elvețiană, prin Secretariatul de Stat pentru Migrație al Elveției, și de Comitetul Britanic pentru Situații de Urgență în Dezastre, prin Crucea Roșie Britanică și Federația Internațională a Crucii Roșii.
După atacul Rusiei asupra orașelor ucrainene de pe malul Dunării, înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că, în jurul orei 00,30, o țintă aeriană a intersectat pentru scurt timp spațiul aerian național, în apropiere de localitatea Reni, Ucraina, pe o adâncime de aproximativ un kilometru în interior, îndreptându-se ulterior către spațiul aerian ucrainean.
După cercetările făcute de autorități, pe teritoriul României, în două zone din județul Galați au fost găsite fragmente de drone de tip Geran 1/2, folosite de Federația Rusă în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.
‘În urma cercetărilor realizate la fața locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul. Ambele locații se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul național. Echipa de investigatori a ridicat probe de la cele două locații’, se specifică în comunicatul MApN.
De asemenea, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că două drone similare au încălcat spațiul aerian al țării pe care o conduce și au explodat în raionul Taraclia, iar MAE al țării vecine a avertizat că în semn de ‘răspuns la aceste provocări’, Chișinăul va denunța ‘unilateral Acordul interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998’.
‘După finalizarea procedurilor de denunțare, Centrul Cultural Rus urmează să-și sisteze activitatea la noi în țară’, au comunicat reprezentanți ai diplomației Chișinăului.
În România, primele fragmente de drone rusești au fost descoperite în județul Tulcea pe data de 5 septembrie 2023, pe raza comunei Ceatalchioi, situată pe brațul Chilia al Dunării, iar până la finele lunii trecute, MApN a înregistrat 12 cazuri de fragmente de drone căzute pe teritoriul național.
Sursa / foto – Agerpres