TULCEA: Impactul sistemului RetuRO-SGR asupra operatorului de salubrizare, semnificativ
În anul 2023, operatorul regional de deșeuri a colectat 33.000 de tone din județ, iar anul trecut, cantitatea a fost de circa 30.000 de tone.
Publicat de Doina Sirbu, 3 februarie 2025, 17:38
Impactul sistemului RetuRO-SGR, cel mai mare proiect de economie circulară din România, asupra operatorii regionali de salubrizare este semnificativă din punct de vedere financiar, în condițiile în care cantitatea de deșeuri reciclabile a scăzut anul trecut, dar cheltuielile pentru activitatea de salubrizare au crescut.
Directorul operatorului regional de salubrizare, JT Grup, Ionuț Tudorache, a declarat pentru AGERPRES că, în comparație cu anul 2023, anul trecut a colectat cu 9% mai multe deșeuri menajere și cu circa 10% mai puține deșeuri reciclabile, cantitatea de deșeuri voluminoase și a celor electrice fiind apropiată.
‘Impactul RetuRO-SGR a fost semnificativ pentru noi. Dacă în anul 2023, de exemplu, am avut o cheltuială de un milion de euro pentru a colecta 7.000 de tone, în 2024 am avut aceeași cheltuială pentru 4.000 de tone de deșeuri. Noi am facturat conform cantității colectate, dar cheltuiala a rămas, pentru că traseele din județ sunt aceleași, nu s-a redus personalul, ci a scăzut doar cantitatea de deșeuri colectată. Impactul ăsta negativ s-a resimțit foarte tare. Am încercat să eficientizăm colectarea, dar cheltuiala s-a redus cu circa 10%’, a menționat directorul Ionuț Tudorache.
Per ansamblu, în anul 2023, operatorul regional de deșeuri a colectat 33.000 de tone din județ, iar anul trecut, cantitatea a fost de circa 30.000 de tone.
Din cele 30.000 de tone colectate anul trecut, 85% au fost deșeuri menajere, circa 22% au fost deșeuri reciclabile, iar aproape 2% au fost deșeuri voluminoase sau electrice.
Operatorul regional de salubrizare colectează deșeurile din întregul județ, după ce în anul 2019 a câștigat licitația pentru desfășurarea acestei activități în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din Delta Dunării, conform proiectului derulat cu fonduri europene de Consiliul Județean Tulcea.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Sursă: AGERPRES