9 februarie, Ziua Internaţională a Limbii Greceşti
Un eveniment dedicat zilei mondiale a limbii elene va avea loc la Teatrul pentru Copii și Tineret.

Publicat de Doina Sirbu, 3 februarie 2025, 15:20 / actualizat: 9 februarie 2025, 10:39
Ziua Internaţională a Limbii Greceşti a fost instituită în 2017, de Ministerele de Interne, de Externe şi al Educaţiei din Grecia. În amintirea poetului naţional al grecilor, Dionisios Solomos, autorul imnului național al Greciei, sărbătoarea își propune să sublinieze rolul fundamental pe care limba elenă l-a avut și îl are de-a lungul timpului.
Din anul 2019, Ziua Limbii Elene este sărbătorită și în România la data de 9 februarie, cu scopul păstrării tradiţiilor, culturii şi limbii materne. Limbă fondatoare alături de limba Latină (care din păcate este o limbă moartă nevorbită) matricea de formare a civilizației și spiritului european dacă avem în vedere contribuția esențială în terminologia științifică de-a lungul secolelor în astronomie, logică, matematică, filozofie, ca să le amintim doar pe acestea sau la, putem spune, modelarea culturii de-a lungul timpului.
Comunitatea Elenă Elpis Constanta, Uniunea Elenă din România, Ambasada Republicii Elene în România, precum și Consulatul Republicii Elene în Constanta vă invită sâmbătă 8 februarie, ora 10.00, la Teatrul Elpis, pentru a celebra împreună acest eveniment de seamă al culturii mondiale, pentru a afla lucruri inedite despre influența pe care aceasta limbă a avut-o, o are și o va avea în Dobrogea și în toată România.
Evenimentul include referințe despre importanța, prestigiul si contribuția multiplă a limbii elene pe scena culturii mondiale și un concurs de evidențiere a elementelor de limbaj comun prezente în cele două limbi, susținut de elevi participanți de la liceele din municipiul Constanța care și-au aratat disponibilitatea – Liceul Teoretic Ovidius, Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu, Liceul Teoretic Traian, Liceul Teoretic Decebal, Colegiul Național Comercial Carol I, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic George Călinescu.
Desfășurarea evenimentului:
– prezentarea importanței limbii elene ca limbă a mitologiei, filosofiei, logicii, medicinei, artei, politicii, economiei.
– Dobrogea – principala poartă de intrare a limbii elene în România
– concurs pe tema „Elemente grecești pătrunse în lexicul românesc ” Editia II.
Condiția de participare este ca elevii înscriși în concurs să nu fie vorbitori nativi de limba greacă
Vor fi 9 echipe înscrise a câte 3 elevi și 3 probe / 100 puncte – 10 puncte din oficiu.
Sursă: Comunitatea elenă „Elpis”