Expoziția tezaurului dacic din Olanda, organizată fără o hotărâre de guvern
Scoaterea din ţară a pieselor din tezaurul dacic fără HG, anchetată de procurorii de la Parchetul General

Publicat de Adina Sîrbu, 27 ianuarie 2025, 13:55
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, luni, faptul că în cazul expoziției organizate de autoritățile române cu piese din tezaurul dacic la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos nu a existat o hotărâre de guvern, așa cum s-a întâmplat în cazul altor expoziții organizate de autoritățile române în străinătate.
Scoaterea din ţară a pieselor din tezaurul dacic pentru expoziţia din Olanda fără emiterea unei hotărâri de Guvern a intrat în vizorul procurorilor de la Parchetul General.
„Nu eliminăm nicio ipoteză de anchetă care să ducă la lămurirea completă a situaţiei care a generat furtul, în data de 25 ianuarie a.c., a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, aflate la Muzeul Drents din Assen, se arată într-un răspuns al Biroului de informare şi relaţii publice din Parchetul General la întrebarea dacă este anchetat modul în care au fost scoase obiectele de tezaur din ţară, fără emiterea unei hotărâri de Guvern.
Potrivit Ordonanței privind Protejarea Patrimoniului Cultural Național, pentru organizarea unor expoziții în străinătate sau realizarea unor proiecte culturale internaționale de către instituțiile publice muzeale, aflate în subordinea Ministerului Culturii, măsurile privind organizarea acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în situația în care sunt implicate mai multe autorități și instituții publice.
România a mai participat la expoziții asemănătoare la Roma și Madrid în baza unor hotărâri de guvern.
Sâmbătă, Parchetul General a informat că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents, iar premierul a anunțat, ieri, organizarea la nivelul Guvernului a unei celule de criză pentru coordonarea eficientă a activităților de recuperare a celor patru piese de tezaur furate, precum și trimiterea Corpului de Control al Guvernului la Ministerul Culturii, pentru verificarea documentelor și condițiilor în care au fost trimise obiectele de patrimoniu în Olanda.
Tot ieri, conducerea Muzeului Național de Istorie și reprezentanții Ministerul Culturii au explicat că piesele de tezaur unice au fost exportate la Muzeul din Drents dat fiind faptul că este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și dispune de cele mai moderne dotări pentru asigurarea securității.
Piesele dacice furate au fost asigurate de o firmă olandeză, în contractul de împrumut al pieselor, semnat de reprezentanții celor două muzee, roman și olandez, figurând sume între 450.000 și 500.000 de euro pentru fiecare dintre brățările dacice, iar pentru Coiful din aur, de aproximativ 4,3 milioane de euro. În total, cele peste 600 de artefacte au fost asigurate pentru o sumă ce trece de 30 de milioane de euro.
Poliţia olandeză presupune că autorii jafului au fugit în Germania și nu exclude posibilitatea ca infractori români să fie implicaţi direct sau indirect în comiterea jafului. Obiectele de mare valoare pot fi folosite uneori ca mijloc de schimb de către infractori sau pentru a cere o răscumpărare.
O echipă formată din 35 de detectivi tactici, specialiști criminaliști, membri ai echipei naționale de artă a Unității Naționale de Expertiză și Operațiuni, lucrează la acest caz. Li se alătură și criminaliști români, este implicat și Interpolul, iar zeci de persoane au sunat deja la poliția locală să ofere ponturi pentru prinderea infractorilor.
Cunoscutul detectiv de artă Arthur Brand și-a exprimat speranța că hoții vor face alegerea corectă și coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice vor fi recuperate.
Într-un interviu acordat jurnalistei Claudia Marcu, el a spus că „Poliția olandeză, care este foarte profesionistă, lucrează din greu, iar hoții vor fi prinși. Poate că va dura o săptămână, poate un an, dar vor fi prinși, fără îndoială.”