ORA MESEI: Tartă de mazăre și ceapă verde
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 martie 2015, 13:30
Ingrediente
PENTRU ALUAT
200g de făină, plus extra pentru presărat
100g de unt, tocat
50g de brânză Cheddar, rasă fin
PENTRU UMPLUTURă
25g de unt
1 legătură de ceapă verde, feliată
200g de mazăre congelată
150ml de lapte
3 ouă mari
200g cremă de brânză
1 vârf generos de nucșoară măcinată
100g de brânză Beaufort (sau cheddar), rasă
Mod de preparare
1. Încinge cuptorul la 200°C. Pentru a face aluatul, pune făina și untul în robotul de bucătărie și amestecă-le până când capătă consistența unui pesmet fin. Adaugă brânza și repornește robotul. Apoi adaugă 2-3 linguri de apă rece și amestecă pentru a obține un aluat ferm.
2. Transferă aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină și frământă-l pentru o scurtă perioadă. Întinde-l într-o tavă dreptunghiulară cu dimensiunile de 30 x 20cm (sau o formă rotundă cu diametrul de 26cm) – nu-i nevoie să tai și să egalizezi marginile. Ține-l la frigider 15 minute, apoi tapetează-l cu hârtie de copt, umple-l cu boabe de fasole și coace-l 10 minute. Îndepărtează hârtia de copt și fasolea și coace-l alte 10 minute, până când capătă o nuanță de biscuit maroniu. Taie aluatul în exces cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
3. Micșorează temperatura cuptorului la 180°C. Topește untul într-o tigaie, pune în ea ceapa verde și soteaz-o ușor 2 minute, cât să se înmoaie. Adaugă mazărea, asezonează legumele și sotează-le alte 5 minute, amestecând ocazional. Transferă-le în robotul de bucătărie, toarnă peste ele laptele și pasează-le pentru a obține un piure.
4. Bate ouăle într-un bol mare, apoi adaugă crème fraîche, nucșoara, jumătate din cantitatea de brânză, piureul de mazăre, sare și piper. Transferă această umplutură în aluat și presară deasupra brânza rămasă. Coace tarta 25-30 de minute, până când umplutura devine fermă.
Sursa – goodfood.ro