35 de medalii pentru România, la Campionatul Mondial de înot în ape îngheţate
Constănțeanul Cristian Tranulea și tulcenii Vladimir Romaniuc și Matei Neculai au făcut parte din echipa țării noastre.
Publicat de Adina Sîrbu, 19 ianuarie 2025, 14:18
România a câştigat 35 de medalii la Campionatul mondial de înot în ape îngheţate, organizat de International Ice Swimming Association (IISA) în perioada 13 – 19 ianuarie, în Italia, la Molveno.
Potrivit unei postări pe Facebook a preşedintelui Asociaţiei de Înot în Ape Deschise şi Îngheţate din România, Paul Georgescu, dintre cele 8 medalii câştigate de România în clasamentul general 2 sunt de aur, 2 de argint şi 4 de bronz, acestora adăugându-li-se alte 27 obţinute în clasamentul pe vârste – 10 de aur, 9 de argint şi 8 de bronz.
Echipa națională a României participantă la campionat a fost formată din 20 de sportivi de performanţă sau amatori cu vârste cuprinse între 17 şi 52 de ani: Luiza Beloae, Denisa Vlad, Ioana Curta, Simona Chiru, Andrei David, Andrei Enache, Cosmin Modoran, Vladimir Romaniuc, Adrian Nae, Vlad Tănăsescu, Valentin Cinciulescu, Dragoș Ionescu, Bogdan Scorțea, Liviu Magda, Teofil Scorțea, Lucian Ispas, Alexandru Ungureanu, Cezar Moscaliuc, Cristian Trănulea, Matei Neculai.
Constănțeanul Cristian Tranulea a cucerit medalia de argint la Campionatele Mondiale de înot în ape înghețate, în proba de 50 metri liber, la categoria de vârstă 25-29 ani. Sportivul antrenat de Andrei Petrescu și Tavi Tileaga a câștigat seria sa, în 27 secunde și 20 de sutimi, încheind pe locul 14 în clasamentul general al probei.
Printre cei 20 de români care au participat la campionat, se află și doi tulceni: Vladimir Romaniuc, de 19 ani, student în anul I la Universitatea de Construcții din București, și Matei Neculai, în vârstă de 18 ani, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tulcea. De Bobotează, pe 6 ianuarie anul acesta, ambii au prins crucea aruncată în Dunăre.
„România a demonstrat încă o dată că rămâne una dintre cele mai puternice echipe în această disciplină. (…) Din ce în ce mai multe ţări cu care ne batem de la egal la egal, Franţa, Germania, Polonia, aparţin şi sunt finanţate de federaţiile de specialitate, iar în România ice swimming-ul nu e recunoscut încă oficial ca ramură sportivă”, a menţionat Georgescu.
La evenimentul organizat de IISA, au fost prezenţi sportivi din 35 de ţări.
IISA s-a înfiinţat în anul 2009 şi „a inventa”ice swimming-ul, acest sport, considerat extrem, presupunând înotul în apă cu o temperatură mai mică de 5 grade Celsius, doar cu o cască de silicon, o pereche de ochelari şi un costum standard de înot. Asociaţia a stabilit un set cuprinzător de reguli de siguranţă pentru sportivi, iar în urma competiţiilor oficiale există şi recorduri mondiale.
În momentul de faţă, asociaţia are membri în 73 de ţări, iar în 43 dintre ele, printre care şi România, sunt înotători care au parcurs cel puţin un kilometru. Obiectivul asociaţiei este introducerea înotului în ape îngheţate în categoria sporturilor olimpice de iarnă.
Sursă: AGERPRES