TULCEA: Directorul Colegiului Naţional ‘Spiru Haret’ afirmă că profesorii sunt afectaţi de presiunea social media
Potrivit datelor oficiale, elevul care s-a sinucis era îngrijit de bunica lui şi a solicitat în urmă cu doi ani consiliere şcolară în afara unităţii de învăţământ.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 ianuarie 2025, 10:14
Directorul Colegiului Naţional ‘Spiru Haret’ din Tulcea, Florin Anastasiu, a declarat că îşi va da demisia dacă părinţii elevilor şi cei care învaţă în instituţia şcolară vor cere acest lucru în chestionarele pe care le pot completa până la finele săptămânii viitoare, el făcând referire şi la ‘presiunea’ la care sunt supuse cadrele didactice în mediul online.
În prima zi de şcoală din acest an, miercuri, 8 ianuarie, un elev în clasa a XII-a al acestui liceu a fost găsit spânzurat în satul Izvoarele, iar în mediul online a circulat un scurt videoclip în care acesta şi-a explicat gestul inclusiv prin presiunea resimţită în mediul şcolar.
După viralizarea imaginilor, la finele săptămânii trecute, în mediul online a apărut o petiţie prin care se cere demisia directorului unităţii de învăţământ, Florin Anastasiu, care a decis organizarea unor şedinţe cu părinţii elevilor pentru a le cere ajutorul şi a fi mai aproape de copii.
‘La şedinţele cu părinţii, i-am rugat să completeze un chestionar dacă se impune demisia directorului, să transmită mesaj, o soluţie, fără a exista obligativitatea de a fi completat. În momentul în care vom aduna procentual şi va reieşi că elevii şi părinţii consideră că e necesar şi benefic pentru şcoala mea să plec, cu mare onoare voi face lucrul acesta, conştient fiind că ultimul meu act ca manager al acestei şcoli a fost în beneficiul şcolii mele’, a afirmat directorul Florin Anastasiu.
El a menţionat că săptămâna viitoare se vor organiza întâlniri cu elevii liceului care vor primi chestionare similare.
‘Urmează întâlniri cu fiecare clasă în parte, pentru că elevii sunt afectaţi de ce s-a întâmplat. Au nevoie de sprijin, să vadă că le suntem alături. Vrem să vedem care e percepţia lor, ce putem să facem împreună să diminuăm fenomenul de bullying în mediul şcolar. Există acest fenomen la nivelul tuturor comunităţilor şcolare şi nu numai. Noi înşine suntem supuşi în acest moment unui bullying extrem de agresiv din partea social media’, a mai spus directorul Colegiului naţional Spiru Haret.
Anastasiu a precizat că profesori cu o reputaţie deosebită au fost jigniţi în mod repetat în mediul online şi sunt afectaţi.
‘Sunt oameni cu o reputaţie extraordinară care sunt terfeliţi la ora actuală. Plâng, nu mai dorm noaptea, ei înşişi urmează terapie psihologică, psihiatrică, iar mai apoi, ştiţi care e culmea?, Că deşi ni se aruncă aceste lucruri, se aşteaptă de la noi să mergem la clasă şi să ne facem ora ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat’, a conchis directorul Anastasiu.
Potrivit acestuia, în perioada septembrie-decembrie 2024, în Colegiul Naţional ‘Spiru Haret’ s-au desfăşurat 36 de acţiuni de prevenire a violenţei, a bullyingului, a traficului de persoane şi a traficului de droguri în mediul şcolar, iar chestionarele pentru profesori şi elevi fac parte dintr-un plan elaborat de măsuri pentru identificarea unor soluţii de diminuare a bullyingului.
Florin Anastasiu ocupă funcţia de director al singurului colegiu naţional din judeţul Tulcea din anul 2014.
Potrivit datelor oficiale, elevul care s-a sinucis era îngrijit de bunica lui şi a solicitat în urmă cu doi ani consiliere şcolară în afara unităţii de învăţământ.
Inspectoratul Şcolar Judeţean verifică la rândul său informaţiile vehiculate în mediul online cu privire la actul educaţional din Colegiul Naţional ‘Spiru Haret’ şi cu privire la circumstanţele în care alţi doi elevi din municipiu s-ar fi sinucis.
Amintim că miercuri, 8 ianuarie, doi adolescenţi, o fată şi un băiat, au fost găsiţi morţi la marginea oraşului Tulcea, gestul celor doi fiind explicat de unele surse prin presiunea părinţilor de a întrerupe relaţia dintre ei.
În ambele situaţii, poliţiştii fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
Sursa – Agerpres