Colecțiile Muzeului de Artă Populară Constanța s-au îmbogățit cu noi țesături tradiționale pentru decorul interiorului
Publicat de Doina Sirbu, 17 ianuarie 2025, 18:46
La începutul acestui an, colecțiile Muzeului de Artă Populară Constanța s-au îmbogățit cu noi țesături tradiționale pentru decorul interiorului, primele de acest fel din zona Giurgiu.
Bunurile cu valoare de patrimoniu etnografic au fost donate de familia Sorina și Ion Breazu din satul Putineiu (județul Giurgiu) și au aparținut părinților acestora.
Piesele au ajuns în această parte a Dobrogei datorită directorului Muzeului de Artă Populară Constanța, dr. Florentin Sîrbu, care s-a deplasat în teren în cadrul proiectului „Salvarea și conservarea patrimoniului din lada de zestre a satului românesc. Restaurarea și conservarea patrimoniului identificat în teren”.
Astfel, în colecțiile muzeului au intrat trei scoarțe țesute din lână („velințe”) din perioada interbelică, decorate cu motive geometrice și astrale, într-o cromatică armonioasă, împreună cu o față de pernă, țesută din bumbac, cu alesături florale, lucrată în primul sfert al secolului al XX-lea.
Prin gestul lor, Sorina și Ion Breazu din Giurgiu și-au propus să cinsteasă memoria părinților salvând de la pierire bunurile care le-au înfrumusețat cândva locuința, alegând să le doneze unui muzeu care le va asigura toate condițiile de conservare și trăinicia în timp.
Sursă: Muzeul de Artă Populară Constanța