MApN: 12 situații de fragmente de dronă căzute în România, 11 în județul Tulcea
Publicat de Doina Sirbu, 17 ianuarie 2025, 17:57
Sporirea numărului de militari în zona de graniță româno-ucraineană de pe teritoriul județului Tulcea, precum și amplasarea mai multor puncte de observație și senzori tereștri explică rapiditatea cu care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a identificat vineri, în comuna Ceatalchioi, urme ale unei drone utilizate în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de MApN, din data de 5 septembrie 2023 până vineri, 17 ianuarie 2025, pe teritoriul României au fost identificate 12 situații, din care 11 în județul Tulcea, în urma cărora s-au ridicat fragmente de drone pe teritoriul României, iar dintre acestea șapte au fost găsite în zona Plauru, comuna Ceatalchioi, despărțită de orașul Ismail, Ucraina, doar de Dunăre.
MApN a amintit că, după identificarea primelor fragmente de dronă căzute pe teritoriul Romîniei, a luat o serie de măsuri în zona aflată în proximitatea graniței cu Ucraina și a explicat astfel rapiditatea cu care a descoperit vineri urmele de drone, în condițiile în care anterior acestea erau găsite sau făcute publice la un interval de cel puțin 12 de ore de la atac.
‘A fost sporit numărul de militari care execută misiuni în această zonă, pentru implementarea de măsuri suplimentare, inclusiv subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp, în funcție de nevoi. Sunt pregătite echipe EOD care să intervină ori de câte ori se cercetează, la fața locului, posibile fragmente de drone. Au fost instalate mai multe puncte de observație și senzori tereștri, au fost dislocate mai aproape de această zonă capacități antiaeriene și a crescut frecvența patrulării pe Dunăre cu navele Flotilei Fluviale’, se specifică în adresa MApN.
Sursa citată face referire și la războiul electronic care implică atât semnale false de ținte aeriene, cât și atacuri reale, un caz elocvent fiind cel din data de 8 septembrie 2024, atunci când o platformă aeriană fără pilot rusă a fost monitorizată deopotrivă de radarele de la sol și de aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate sub comanda NATO, care s-au ridicat de la sol pentru clarificarea situației aeriene.
‘Din informațiile obținute prin sistemele electronice de supraveghere și prin alte mijloace de monitorizare, nu au fost întrunite condițiile unei amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României. În astfel de situații, măsurile se iau gradual, în mod unitar, pentru întregul spațiu aerian al NATO. Acțiunea cinetică împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian se realizează în condițiile unui atac intenționat, un act ostil împotriva teritoriului României sau al NATO. Aeronavele F-16 au monitorizat permanent situația aeriană, fiind în măsură să intervină în cazul existenței unui pericol pentru teritoriul național. Ministerul Apărării Naționale a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea’, se specifică în adresa MApN transmisă AGERPRES.
Una din dronele utilizate în atacul din noaptea de joi spre vineri a căzut aproape de un grup de case, foarte aproape de drumul județean, iar panica populației a fost destul de mare, cu atât mai mult cu cât zgomotul impactului a putut fi auzit și în municipiul Tulcea, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.
La Chilia Veche, localitate românească situată peste Dunăre de localitatea ucraineană Kilia Noua, atacul dronelor rusești asupra infrastructurii portuare din țara vecină a putut fi văzut chiar de localnici, cele două localități fiind despărțite doar de fluviu.
‘A fost panică la noi. Toate boxele din blocurile din localitate sunt amenajate corespunzător pentru a proteja populația’, a precizat, pentru AGERPRES, primar comunei Chilia Veche, Timur Ciauș.
Populația din nordul județului Tulcea a primit, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-ALERT cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul național, pe fondul războiului din Ucraina, iar o persoană a sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a cere informații suplimentare.
Mesajul a fost transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în jurul orei 1,46, iar populația era îndemnată să se adăpostească în următoarele 90 de minute în zone sigure.
La scurt timp după transmiterea mesajului, tulcenii au putut auzi zgomotele specifice avioanelor care survolează spațiul național aerian.
Acesta este primul mesaj RO-ALERT emis de la începutul anului pentru comunitățile din județul Tulcea, pe fondul războiului din Ucraina
Sursă: AGERPRES