Muzeografii și bibliotecarii constănțeni au protestat, ieri, de Ziua Culturii Naționale
Angajați ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Muzeului de Artă Populară, Muzeului de Artă și ai Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța s-au alăturat protestului național.
Publicat de Adina Sîrbu, 16 ianuarie 2025, 09:30
Miercuri, de Ziua Culturii Naționale, sute de muzeografi și bibliotecari din toată țara au protestat, în fața instituțiilor în care lucrează, exprimându-și nemulțumirea față de subfinanțarea Culturii, starea patrimoniului, lipsa de personal și veniturile mici.
Protestele sunt o continuare a celor de anul trecut, când au primit promisiuni de la premierul Marcel Ciolacu că situația din domeniul Culturii va fi mai bună și inechitățile salariale din sistem se vor rezolva, lucru care nu s-a întâmplat.
La Constanța, au participat la protest lucrători din toate muzeele și de la Biblioteca Județeană, care au dorit, astfel, să readucă în atenție revendicările lor.
Protestul a fost organizat de Sindicatul „Ovidius” al Lucrătorilor din Muzee Constanța, care a transmis, astăzi, următorul comunicat:
Angajații instituțiilor de cultură din Constanța au sărbătorit ieri, alături de publicul larg, Ziua Culturii Naționale.
Cine s-a bucurat de evenimentele organizate cu această ocazie, precum și de vizitele gratuite în expozițiile de bază ale muzeelor, a putut constata că, pe lângă zâmbetele sincere și pasiunea arătate de angajați, ei afișau banderole albe. Acest gest a reprezentat o formă pașnică de protest a unor oameni care au salarii mici, care nu sunt plătiți pentru orele suplimentare și care nu primesc niciun spor pentru munca efectuată în weekenduri și în zilele de sărbătoare legală. Tot ei sunt cei care, fără să fie plătiți în plus, preiau sarcinile colegilor care demisionează, ies la pensie, se îmbolnăvesc sau își iau concedii, deoarece există o criză acută de personal la nivelul instituțiilor de cultură, iar guvernanții găsesc în fiecare an soluții pentru a interzice angajările sau pentru a împiedica suplimentarea funcțiilor.
Este greu de crezut că, dincolo de vernisaje, expoziții, ateliere, lansări de carte, conferințe și multe alte evenimente la care publicul participă cu plăcere, sunt oameni epuizați, prost plătiți, care se expun permanent unor medii toxice sau vătămătoare (mucegaiuri, ciuperci, insecte, praf, diferite microorganisme, temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate ș.a.) ce le provoacă diverse boli (de la rinită alergică la cancer). Sunt oameni care, din puținul lor, aduc de acasă materiale necesare desfășurării activității, deoarece fondurile insuficiente sau procedurile greoaie nu permit instituției achiziționarea lor în timp util.
Angajații care au purtat ieri banderola albă militează pentru alocarea unui procent mai mare din PIB pentru Cultură. Ei așteaptă ca fiecare guvernare să conștientizeze cât de important este acest domeniu de activitate și să investească în modernizarea instituțiilor. Din păcate, în anul 2025, muzeele și bibliotecile moderne din România, renovate și dotate cu tehnică actualizată, cu instalații interactive pentru public, cu depozite conforme, sunt excepțiile de la regulă.
Membrii Sindicatului „Ovidius” al Lucrătorilor din Muzee Constanța, angajați ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ai Muzeului de Artă Populară Constanța, ai Muzeului de Artă Constanța și ai Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, s-au alăturat ieri protestului colegilor din toată țara, în speranța că revendicările lor își vor găsi rezolvare și că nu vor fi nevoiți să recurgă la alte forme de grevă, care vor paraliza activitatea instituțiilor de cultură.
Dorim să mulțumim angajaților din presă, care ne-au fost alături și care ne-au ajutat să facem cunoscute, la nivel local și național, situațiile cu care ne confruntăm. De asemenea, mulțumim pentru susținere Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia”, CNS „Cartel Alfa” – Filiala Constanţa, și, nu în ultimul rând, publicului care ne susține și înțelege munca și sacrificiile din spatele zâmbetelor și brațelor noastre deschise, se arată în comunicatul semnat de Oana Grigoruță, președintele Sindicatului „Ovidius” al Lucrătorilor din Muzee Constanța.