TULCEA: Moşoaiele se pregătesc de paradă pe Drumul European 87
Obiceiul Moşoaielor se aseamănă cu Oleleu, păstrat în oraşul Măcin în special în cadrul unor evenimente organizate de Casa de cultură 'Grigore Kiazim'.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 decembrie 2024, 16:33
Moşoaiele se pregătesc, marţi, de paradă pe Drumul European 87, în satul Luncaviţa, obiceiul precreştin fiind unul dintre puţinele păstrate în judeţul Tulcea.
Tălăngile sau cloapetele, cum le spun localnicii clopoţeilor de la brâul moşoaielor, au început să se audă prin satul tulcean încă de la Sfântul Nicolae, cetele mascate personificând anul care moare şi cel care învie şi ajutându-i pe gospodari să treacă peste perioada nesigură dintre ani.
Primarul comunei Luncaviţa, Aurel Iorga, a declarat că marţi seara, începând cu ora 17.00, pe scena din centrul satului vor susţine recitaluri ansambluri de copii, trupe de chitarişti, un grup de canto, dar şi profesorii colindătorilor, iar în jurul orei 19.30, Moşoaiele fiind aşteptate să sosească în paradă pe DE 87.
Obiceiul Moşoaielor se aseamănă cu Oleleu, păstrat în oraşul Măcin în special în cadrul unor evenimente organizate de Casa de cultură ‘Grigore Kiazim’.
‘Aceşti profesori şi preoţi care se implică reuşesc să adune copiii, să formeze cetele şi chiar pe adulţi reuşesc să-i mobilizeze, pentru că, ce-am remarcat în satele Dobrogei, nu se mai găseşte prilej ca oamenii să se adune, aşa cum se întâmpla în trecut. Suntem norocoşi şi bucuroşi să vorbim la prezent despre aceste tradiţii’, a menţionat şefa Muzeului de artă populară şi etnografie, Iuliana Titov.
Ea a mai spus Oleleu este o variantă a Plugului Mare practicat în sudul Moldovei. În cazul acestui obicei, doar un singur bărbat este mascat, Oleleul. El intră primul în gospodărie şi-i poate mustra pe colindători dacă greşesc versurile.
‘Ceata de colindători este alcătuită din doisprezece bărbaţi, îmbrăcaţi conform ceremonialului, aşezaţi în cerc. Ei bat încet pământul, în deplină tăcere. Se aud doar pocnetele bicelor sau sunetul tălăngilor, care au rolul de a îndepărta spiritele rele’, a mai spus Titov.
Potrivit tradiţiei, gospodarii îi primesc pe colindători cu un colac, iar firmiturile din el se dau păsărilor şi vitelor să fie ferite de rău.
Sursa – Agerpres