TULCEA: Munţii Măcinului vor fi monitorizaţi video, printr-un proiect ce vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor
În cadrul proiectului european, PNMM va fi monitorizat video şi audio, iar autorităţile vor primi şi o dronă pentru a interveni în situaţii de urgenţă.
Publicat de Doina Sirbu, 23 decembrie 2024, 13:04
Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM) va fi monitorizat video începând de anul viitor, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană care vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor pe fondul schimbărilor climatice şi care reuneşte expertiza a 47 de entităţi, organizaţii şi instituţii, din 13 ţări europene şi Taiwan.
Partenerii din România ai proiectului Treeds sunt asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), Fundaţia pentru SMURD şi Ministerul Mediului. ASFOR a selectat ca zone pilot Munţii Măcinului şi Munţii Rodnei, zona Carabalu din judeţul Tulcea găzduind anul acesta inclusiv o aplicaţie practică de stingere a unui incendiu, în care au fost implicaţi turişti.
„Suntem singurul parc din România situat în bioregiunea stepică unde covorul vegetal este dintre cele mai expuse la riscul de provocare a unor incendii, din cauze antropice sau din cauze naturale. La noi, interferează tipuri de ecosisteme expuse la un nivel foarte ridicat în ceea ce priveşte riscul la incendii”, a precizat pentru AGERPRES directorul PNMM, Viorel Roşca.
În cadrul proiectului european, PNMM va fi monitorizat video şi audio, iar autorităţile vor primi şi o dronă pentru a interveni în situaţii de urgenţă.
„Eficienţa intervenţiilor va fi mult crescută în toată regiunea Dobrogei. Vom fi monitorizaţi online în tot ceea ce înseamnă temperatura, fluctuaţiile de temperatură şi acea perioadă roşie care poate apărea în lunile de vară, iulie, august, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori”, a menţionat directorul Roşca.
Potrivit sursei citate, amplasarea echipamentelor de monitorizare va fi făcută anul viitor, proiectul european urmând să se încheie în 2025.
Sursă: AGERPRES