Mihai Covaliu este mulțumit de performanţele de la Paris
Publicat de Catalin Donose, 23 decembrie 2024, 11:23
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, într-un interviu, că România a demonstrat la Jocurile Olimpice de la Paris că avea resurse pentru a intra în top 20 naţiuni ale lumii din punct de vedere al medaliilor, precizând însă că mai sunt lucruri de îmbunătăţit pentru ca la Los Angeles 2028 perfomanţa de anul acesta să fie depăşită.
‘Sunt multe lucruri de îmbunătăţit. Suntem pe o traiectorie ascendentă, dar avem în continuare foarte, foarte mult de muncă. Vrem ca în 2028 să depăşim performanţele de la Paris’, a declarat Covaliu.
Oficialul COSR afirmă totodată că este mulţumit de rezultatele obţinute de sportivii români la JO de la Paris şi că se poate spune că a fost cel mai bun an de când se află la conducerea instituţiei.
Covaliu crede că odată cu medalia obţinută de Ana Maria Bărbosu la Paris, gimnastica românească va redeveni o sursă de performanţe olimpice: ‘Ştiu că nu este uşor, dar cred că Sabrina şi Ana Maria pot forma o echipă care la LA să urce pe podium’.
În privinţa viitorului, Mihai Covaliu afirmă că sportul românesc are nevoie de ajutorul inteligenţei artificiale, considerând că integrarea AI în strategie şi recuperare va putea contribui la performanţele de la viitoarea ediţie a JO.
Mihai Covaliu şi-a exprimat optimismul în ceea ce priveşte susţinerea sportului de către statul român ca şi până acum, chiar dacă este conştient ‘că urmează un an 2025 foarte dificil şi putem vedea cu toţii ceea ce se întâmplă acum în România’.
Mihai Covaliu: La Paris am arătat că România are resurse şi cu încă o medalie de aur în plus, terminam în primele 20 de naţiuni ale lumii. Şi, fără modestie, puteam câştiga încă o medalie de aur. Totuşi, dacă stau şi mă gândesc că la începutul acestui ciclu olimpic federaţiile sportive din România îşi propuneau să câştige la Paris 15 medalii, cred că multe dintre aceste federaţii s-au hazardat puţin. De aceea lucrurile trebuie analizate mult mai atent şi vom începe acest nou ciclu olimpic în ianuarie printr-o analiză unu la unu, cu fiecare federaţie, cu antrenorii din cadrul federaţiilor, cei care vor răspunde de loturile olimpice pentru noul ciclul olimpic, şi vom interveni acolo unde lucrurile pot fi îmbunătăţite, pentru a nu mai ajunge în situaţia în care decalajul dintre ceea ce promitem şi ceea ce realizăm să fie aşa de mare. Sunt multe lucruri de îmbunătăţit. Suntem pe o traiectorie ascendentă, dar avem în continuare foarte foarte mult de muncă. Vrem ca în 2028 să depăşim performanţele de la Paris.
Avem două discipline care au adus de-a lungul timpului cele mai multe medalii pentru sportul românesc, gimnastica şi atletismul. Sper că odată cu acest moment, cu această medalie obţinută de gimnastica românească, să înceapă din nou acel şir incredibil de performanţe. Ştiu că nu este uşor, dar cred că Sabrina Voinea şi Ana Maria Bărbosu pot forma o echipă care la Los Angeles să urce pe podium. Este un pariu pe care îl am cu domnul secretar general Boroi. Avem aceste două discipline de tradiţie, care pot fi din nou performante. Şi la atletism şi la gimnastică potenţial există, trebuie doar luate acele decizii care sunt în beneficiul sportivilor în primul şi în primul rând şi după aceea, stafful tehnic şi tot ceea ce înseamnă proiecţie a unui plan strategic pentru obiectivul principal care va fi Los Angeles 2028. Am învăţat că prin coeziune, prin comunicare transparentă, prin tot ceea ce înseamnă luptă cu fairplay în timpul competiţiei, dar şi în afara competiţiei, se pot obţine rezultate foarte bune.
Delegaţia României a ocupat locul 23 în clasamentul final pe medalii al Jocurilor Olimpice de la Paris, cu nouă medalii, dintre care trei de aur, patru de argint şi două de bronz.
Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).
Argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg.
Bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol, în urma deciziei TAS.
Aceasta este cea mai bună clasare a României în ierarhia pe medalii din 2008 (Beijing), când tricolorii încheiau pe 18 (4-1-4). La JO 2020 (Tokyo), România termina pe locul 46 în clasamentul pe medalii (1-3-0), după ce la Rio 2016 a fost pe 47 (1-1-2), iar la Londra 2012 s-a clasat pe 31 (2-4-1).