TULCEA: Ceremonial militar şi religios, la Monumentul Eroilor Revoluţiei
Ziua Victoriei Revoluției și Libertății, marcată la Tulcea.
Publicat de Adina Sîrbu, 22 decembrie 2024, 13:41
Prefectura judeţului Tulcea şi Garnizoana au organizat, duminică, la Monumentul eroilor Revoluţiei, un ceremonial militar şi religios dedicat împlinirii a 35 de ani de la căderea regimului comunist din România.
Evenimentul a început cu salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului naţional şi un scurt ceremonial religios, care au fost urmate de discursuri ale reprezentanţilor autorităţilor locale.
Momentul 22 decembrie 1989 ne-a oferit, tuturor, o Românie eliberată de presiunea comunistă ce ne-a marcat existența preț de mai bine de patru decenii. Finalul Revoluției a însemnat victorie, a însemnat libertate, democrație. A însemnat un pas esențial pentru bunăstarea românilor de astăzi. Eroi precum tulcenii Gavrilov Corneliu și Mihai Serian și-au pierdut viața pentru drepturile cetățenești de care ne bucurăm cu toții astăzi, în statul democratic România și pe care, poate, ar trebui să le apreciem astăzi mai mult decât oricând. Decembrie 1989 a îndoliat familii de eroi din toată țara, iar obligația noastră morală este să rămânem uniți și să facem tot ceea ce stă în puterea și priceperea noastră să respectăm România liberă, care ne-a fost lăsată cu uriașe sacrificii. Astăzi, aici, în fața acestor monumente ridicate în onoarea eroilor tulceni, cinstim amintirea celor care au avut puterea de a se opune, prin sacrificiu, unui regim care a afectat prea mult poporul român. Cinste eroilor tulceni! Cinste eroilor români! a declarat reprezentantul Consiliului Judeţean, Ştefan Coman.
La finalul ceremonialului, marcat de depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluţiei , cei prezenţi s-au deplasat la Cimitirul Eternitate, la mormântul lui Corneliu Gavrilov, unde a avut loc o slujbă de pomenire susţinută de preoţi de rit vechi.
„Este o cutumă ca după ceremonialul dedicat eroilor Revoluţiei să mergem la mormântul lui Corneliu Gavrilov. Anul acesta, am reuşit şi am reabilitat mormântul lui şi al familiei sale care a murit”, a spus primarul Ştefan Ilie.
De Ziua Victoriei Revoluției, primarul Ștefan Ilie a transmis, pe pagina sa de Facebook, un mesaj pentru tulceni, :
Dragi tulceni,
Exact acum un an în alocuțiunea dedicată eroilor revoluției române, spuneam următoarele cuvinte:
„Din cauza regimului comunist românii au îndurat lipsa libertății și a celor mai simple mijloace ale unei vieți civilizate. Frigul din case, întunericul, lipsa alimentelor, granițele închise, condițiile precare de muncă, abuzurile regimului, toate acestea făceau parte din cotidian.
Avem datoria sa nu uităm, iar cei tineri trebuie să afle adevărul. Altminteri, riscul ca astfel de umbre să se abată din nou asupra noastră va deveni iminent. Înfăptuitori și colaboraționiști se vor găsi pentru a pune în operă astfel de regimuri abuzive. Lor le folosește mistificarea istoriei, inducerea unei false memorii istorice.”
Pregătindu-mă pentru ceremonia de astăzi, am găsit pe internet imagini surprinse pe ascuns, din Tulcea, cu câteva luni înainte de Revoluție. https://www.youtube.com/watch?v=t6HYi-eYCxU
Ce a surprins camera: cozi foarte lungi la alimente de bază, o lume austeră, poluarea generată de o industrie care cheltuia 5 dolari pentru a produce unul.
18 august 1989. Era o zi de vineri. Oamenii urmau să meargă la muncă și în ziua următoare, pentru că doar duminica era zi de repaus.
Și, în spatele camerei de luat vederi, mai era ceva: frica. Frica de a spune adevărul, frica de a critica regimul.
Autorul acestei filmări risca să ajungă în fața organelor de anchetă, de unde nu mai pleca om.
Raționalizarea hranei și a energiei pentru populație, frica de a vorbi liber, lipsa libertății de circulație în afara țării, turnătoria generalizată, interdicția avortului, frica de miliție și securitate. Acesta era peisajul, eram sclavi, iar gratiile erau granițele țării.
În acel an, mii de români, sătui de minciună și umilințe, asumându-și riscul de a fi împușcați, au avut curajul să iasă în stradă. Au manifestat pentru libertate și sunt eroii pe care astăzi îi venerăm.
Astăzi, cu toate nemulțumirile noastre, România traversează, totuși, cea mai bună perioadă din istoria sa. Economic, industria noastră produce mult mai mult și mai bine decât atunci. Suntem liberi să ne exprimăm opiniile și putem circula peste hotare.
Da, statul nu funcționează cum ar trebui. De cele mai multe ori, cauzele trebuie căutate tocmai în acest accident istoric, al comunismului, care a lăsat urme adânci în fiecare dintre noi.
Ceea ce e mai rău astăzi în societatea noastră s-a creat pe reziduurile acelui regim, iar cei ce au străjuit acel regim au făcut și continuă să facă mult rău României. Tot ei sunt cei care ne întind astăzi capcane îndrumând-ne spre est și spre trecut.
Românii merită mai mult, însă țara nu trebuie să meargă înapoi. Atunci, în ‘89, eroii noștri priveau cu toții spre vest, spre bunăstare și libertate. Calea deschisă de curajul și sacrificiul lor ne-au adus astăzi aici.
Să nu ne uităm eroii, să nu uităm să construim România la care au visat!