Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANȚA: Zeci de proiecte de hotărâre, adoptate în ultima ședință din acest an a Consiliului Județean

A fost aprobată și noua grilă de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul CJC și al instituțiilor subordonate, începând cu 1 ianuarie 2025.

CONSTANȚA: Zeci de proiecte de hotărâre, adoptate în ultima ședință din acest an a Consiliului Județean
Foto: CJC

Publicat de Adina Sîrbu, 19 decembrie 2024, 14:45

Consilierii judeţeni constănțeni s-au reunit astăzi, 19 decembrie 2024, în ultima şedinţă ordinară din acest an, pentru a dezbate şi vota un număr de 39 de proiecte de hotărâre înscrise pe ordinea de zi, la care s-au mai adăugat încă 6 proiecte de hotărâre.

Primul proiect dezbătut în cadrul ședinței de astăzi, a făcut referire la aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024, pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Valoarea bugetului de venituri și cheltuieli, pentru anul 2024, la Spitalul Județean este de 844.600.120 lei, majorat cu suma de 29.227.700 lei, față de bugetul aprobat prin H.C.J. nr.144/29.08.2024, din care venituri încasate 797.857.440 lei, la care se adaugă suma de 46.742.680 lei, sumă ce reprezintă execendetul anilor precendenți, rămas neutilizat și care este reportat în anul 2024. Proiectul poate fi consultat aici.

Tot în ședința de astăzi a fost aprobat proiectul care stabilește unele tarife, taxe și taxe speciale pentru anul 2025. Au fost majorate taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor și autorizațiilor, astfel: taxa pentru eliberarea Certificatului de urbanism, în mediul urban pentru un imobil cu o suprafață de pâna la 150 mp inclusiv crește de la 8 la 9 lei, taxa pentru avizarea Certificatului de urbanism și amenajarea teritoriului, de către primari se majorează de la 20 lei la valoarea de 22 lei, iar taxa pentru amplasarea de chioșcuri, containere, tonete, cabine, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame situate pe căile și în spațiile publice se majorează de la 9 la 10 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafață ocupată de construcție. Proiectul poate fi consultat aici.

Un alt proiect aprobat de consilierii județeni a fost cel care se referă la stabilirea taxelor speciale aferente activităților desfășurate pe linie de evidență a persoanelor și stare civilă de către Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța în anul 2025. Taxa pentru analiza dosarului în vederea avizării transcrierii în registrele de stare civilă române a actelor de stare civilă ale cetățenilor români, întocmite de autoritățile străine este de 250 lei, iar taxa de procesare și analiză a dosarului în vederea soluționării cererii de schimbare a numelui și/sau a prenumelui pe cale administrativă este de 400 lei. Mai multe detalii puteți afla aici.

Cosilierii județeni au dezbătut și aprobat Proiectul de hotărâre nr. 272/03.12.2024 privind revocarea dreptului de administrare constituit în favoarea Regiei Autonome de Drumuri și Poduri Constanța (actuală Drumuri Județene S.A.) în baza Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 107/15.05.2009. Imobilele (teren, construcții) ce aparțin domeniului public al Județului Constanța cu destinația construcții administrative și social culturale, respectiv locuințe protejate, centre de plasament, centre de îngrijire și asistență, precum și sediile administrative sunt transmise în administarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. De asemenea, imobilele ce aparțin domeniului public al județului și sunt clasificate ca monumente istorice sau construcții în care își desfășoară activitatea instituții de cultură, sunt transmise în administrarea Muzeului de Istorie Național de Arheologie Constanța și Muzeului de Artă Constanța. Totodată, imobilele în care se desfășoară servicii medicale, servicii de îngrijire și servicii sociale persoanelor cu afecțiuni cronice sunt transmise în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf Apostol Andrei. Toate detaliile despre acest proiect le găsiți aici.

De asemenea a fost aprobat Proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza PT+DE aferenți proiectului „Construire Corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa”. A fost stabilită valoarea totală a investiției la suma de 868.990.899,12 lei fără TVA, din care suma alocată pentru construcții plus montaj este de 346.097.235,45 lei fără TVA. Proiectul poate fi consultat aici.

În cadrul ședinței au fost adoptate o serie de decizii importante pentru sprijinirea persoanele vulnerabile și modernizarea serviciilor sociale: Prelungirea duratei proiectelor „Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont” și „Cristina”, care contribuie la reorganizarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități, în conformitate cu standardele europene și aprobarea anexelor la planurile de restructurare pentru centrele de cazare destinate persoanelor adulte cu dizabilități, consolidând sprijinul acordat acestor beneficiari.

Au fost votate rectificări bugetare pentru următoarele instituții culturale: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă Constanța, Teatrul de Stat Constanța și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, pentru a susține activitățile și proiectele lor pe anul 2024.

Au fost acordate alocări suplimentare pentru bursele elevilor din învățământul special, asigurând continuitatea și sprijinul educațional pentru aceștia în anul școlar 2024-2025. Bursele elevilor care obțin rezultate bune la învățătură acordate elevilor din unitățile de învățământ special pentru anul școlar 2024-2025 sunt următoarele: bursă de merit – 450 lei/lună; bursă de reziliență, bursă socială și bursă tehnologică – 300 lei /lună.  Acest proiect poate fi consultat aici.

Consilierii județeni au votat și noua grilă de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Consiliului Județean și al instituțiilor subordonate, începând cu 1 ianuarie 2025, astfel: salariul de bază al unui director general ajunge la 18.304 lei/ brut,  un director executiv va încasa 16.640 lei/brut, un șef de serviciu va fi remunerat cu 14.727 lei/brut, iar un șef de birou va primi 12.191 lei/brut. Salariile de bază pentru funcțiile publice pot fi consultate aici.

Totodată, în cadrul ședinței consilierii au aprobat un nou Regulament de Organizare și Funcționare a Consiliului Județean Constanța, pentru o administrație mai eficientă și transparentă. Proiectul este detaliat aici.

A fost aprobat Protocolul de colaborare în vederea implementării proiectelor prioritare din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Constanța, un pas esențial în modernizarea infrastructurii și a serviciilor publice. Județul Constanța nu va avea nicio obligație financiară în cadrul protocolului de funcționare. Articolul 1 al documentului prevede că Municipiul Constanța va colabora alături de Consiliul Județean Constanța în scopul integrării și coordonării pregătirii și implementării tuturor proiectelor cu impact pentru zona reglementată prin viitorul plan urbanistic zonal, pentru proiectul de reconversie și regenerare urbană – zone industriale degradate Anghel Saligny. Documentul face referire la regenerarea urbană integrată a zonei Oil Terminal, proiect ce vizează implementarea unei intervenții de reabilitare integrată a spațiilor publice urbane, de tipul extindere spații verzi, reabilitare și amenajare trotuare și alei de acces pentru locuințe colective, mobilier urban etc. Un alt proiect avut în vedere este cel al Trenului Metropolitan Constanța, proiect ce vizează realizarea unei rețele și a unui serviciu funcțional de transport metropolitan. Întregul proiect poate fi consultat aici.

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța de astăzi a fost suplimentată cu încă șase proiecte de hotărâre.

Astfel, proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept, prin demisie, a mandatului de consilier județean al domnului Vlahu Nicolae, precum și vacantarea locului de consilier județean poate fi consultat aici.

Următorul proiect de hotărâre supus votului aleșilor județeni face referire la desemnarea nominală a șase consilieri județeni pentru a deveni membri ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică Constanța. Potrivit proiectului de hotărâre nr. 312/16.12.2024, Enache Bucovală, Dana Mariana Constantinescu, Andra-Diana Morar, Gela-Marinela Ivașcu, Gilda-Valentina Lazăr și Cristian Mirea sunt consilierii județeni care vor face parte în mandatul 2024 – 2028 din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Constanța. Proiectul de hotărâre poate fi consultat în integralitate aici.

Și Proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei nr. 5 Programul de Lucrări a Contractului de Delegare nr. 29469/21.08.2023 privind gestiunea serviciilor aferente întreținerii și reparării drumurilor publice, precum și a lucrărilor și serviciilor privind întreținerea curentă, periodică și reparații curente la drumurile județene din județul Constanța pe anul 2024 a fost votat în cadrul ședinței de astăzi. Proiectul poate fi consultat aici.

Un alt proiect supus atenției consilierilor județeni a fost cel privind necesitatea achiziționării serviciilor juridice de consultanță în domeniul resurselor umane. Proiectul de hotărâre poate fi consultat în integralitate aici.

De asemenea, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind modificarea Organigramei, Statului de funcții și Regulamentul de Organizare și funcționare pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei Constanța“. Întregul proiect poate fi consultat  aici.

În deschiderea ședinței, președintele Consiliului Județean, Florin Mitroi și consilierii județeni au primit colindul corului Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, le-a mulțumit colindătorilor pentru prezență și le-a urat tuturor un An Nou prosper și plin cu sănătate.

Sursă: comunicat de presă

20 decembrie – Ziua în care porcii sunt sacrificați pentru Crăciun. Tradiții de Ignat
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 11:59

20 decembrie – Ziua în care porcii sunt sacrificați pentru Crăciun. Tradiții de Ignat

În plină perioadă de post, Crăciunul este anticipat de Ignat, sărbătoare din calendarul popular în care are loc sacrificiul ritual al...

20 decembrie – Ziua în care porcii sunt sacrificați pentru Crăciun. Tradiții de Ignat
Pomul de Crăciun al Bibliotecii Județene Constanța, câștigătorul concursului BiblioFeed „Ai noștri, ca brazii”
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 11:52

Pomul de Crăciun al Bibliotecii Județene Constanța, câștigătorul concursului BiblioFeed „Ai noștri, ca brazii”

BiblioFeed, publicație bilunară de specialitate în domeniul biblioteconomiei, a organizat pentru al doilea an la rând concursul „Ai noștri, ca...

Pomul de Crăciun al Bibliotecii Județene Constanța, câștigătorul concursului BiblioFeed „Ai noștri, ca brazii”
Articole pirotehnice interzise, depistate la CERNAVODĂ și NĂVODARI
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 11:25

Articole pirotehnice interzise, depistate la CERNAVODĂ și NĂVODARI

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cernavodă au identificat, joi, trei persoane care ar fi achiziționat obiecte pirotehnice a căror...

Articole pirotehnice interzise, depistate la CERNAVODĂ și NĂVODARI
Industria ospitalității se opune intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 10:43

Industria ospitalității se opune intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță

Patronatele și sindicatele din turism se opun categoric intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță – se arată într-un...

Industria ospitalității se opune intenției Guvernului de eliminare a voucherelor de vacanță
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 10:31

COD GALBEN de viscol și polei în Dobrogea

ANM a emis, vineri, mai multe avertizări de vreme severă în următoarele zile, pentru zona de sud-est a teritoriului. Din această seară, de la...

COD GALBEN de viscol și polei în Dobrogea
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 09:45

AUDIO | Peste 300.000 de români au plecat să muncească în străinătate în 2024

Numai în 2024 au plecat să muncească peste hotare mai mult de 300.000 de mii de români. Economia a resimțit acest lucru, iar cele care au avut...

AUDIO | Peste 300.000 de români au plecat să muncească în străinătate în 2024
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 08:23

PNL, PSD, UDMR şi minorităţile ar putea relua negocierile pentru formarea noului guvern

Negocierile pentru formarea viitorului guvern ar putea fi reluate, vineri, de reprezentanții PNL, PSD, UDMR și ai minorităților, potrivit unor...

PNL, PSD, UDMR şi minorităţile ar putea relua negocierile pentru formarea noului guvern
Actualitate vineri, 20 decembrie 2024, 08:08

TULCEA: Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară – 7 luni de impact cultural, educațional și comunitar în Delta Dunării

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară (MIP-CIC) marchează șapte luni de activitate intensă, consolidându-și rolul de...

TULCEA: Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară – 7 luni de impact cultural, educațional și comunitar în Delta Dunării