AUDIO | Nu vă puneți în pericol sănătatea! Medicul veterinar Garofil Naciu, despre importanța examenului trichineloscopic
Cum evităm îmbolnăvirea de trichineloză, o afecțiune infecțioasă gravă, care poate duce inclusiv la deces.
Publicat de Adina Sîrbu, 19 decembrie 2024, 09:12
Decembrie este luna în care se sacrifică porcii în gospodării, iar carnea ajunge pe mesele noastre de Crăciun și Anul Nou în diverse preparate.
Medicii veterinari atrag atenția, însă, că sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consumul familial, iar examenul trichineloscopic trebuie făcut obligatoriu de către proprietarii animalelor, în locurile stabilite de către DSVSA.
Specialiștii spun că, pentru evitarea îmbolnăririi de trichineloză, nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodărie până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului.
Consumul de carne crudă sau insuficient gătită, infestată cu larve de Trichinella spp, poate duce la trichineloză, o afecțiune infecțioasă gravă, care poate avea complicații cardiovasculare sau neurologice severe și poate duce inclusiv la deces.
Prevenirea infecției se face doar prin tratamentul termic al cărnii, sărarea, afumarea sau uscarea nefiind suficiente. În cazul frigerii sau fierberii, dacă se asigură o temperatură de aproximativ 75 de grade în profunzimea bucăţii de carne, parazitul va fi inactivat. Și congelarea la -15 grade pentru 2 săptămâni, sau la -37 de grade pentru o jumătate de oră va duce la inactivarea parazitului.
Toate detaliile despre examenul trichineloscopic ni le oferă medicul veterinar Garofil Naciu, din localitatea constănțeană Independența, într-un interviu realizat de Nicu Ispas: