Petiție pentru interzicerea petardelor, inițiată de comunitatea Declic
„Sărbătorile ar trebui să însemne bucurie și liniște, nu răniți în spitale, animale îngrozite și poluare”.
Publicat de Adina Sîrbu, 18 decembrie 2024, 20:27
Comunitatea Declic a lansat o petiție online pentru interzicerea petardelor de sărbători. „Semnează acum pentru interzicerea petardelor, ca să avem sărbători mai sigure și mai liniștite” se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook.
„În România, această perioadă s-a transformat într-o explozie de haos cu zgomote asurzitoare la tot pasul, spitale pline de răniți, animale îngrozite de panică și străzi sufocate de gunoaie. În fiecare an, tragediile se repetă. Mâini mutilate sau ochi pierduți pentru câteva secunde de zgomot, lumini și fum. Medicii din camerele de urgență luptă să salveze oameni răniți de petarde folosite neglijent. Cei mai vulnerabili sunt adesea copiii, care nu înțeleg pericolul acestor așa-zise „jucării”. Însă, nu doar oamenii suferă. Animalele domestice și cele sălbatice trăiesc clipe de coșmar. Câinii și pisicile fug de acasă sau suferă atacuri cardiace. Păsările își pierd orientarea, zboară haotic și se prăbușesc din cauza oboselii. Aerul devine și mai toxic. În noaptea de Revelion, poluarea ajunge la valori record, străzile se umplu de resturi de petarde, ambalaje și fum. Iar curățenia, reparațiile stațiilor de autobuz sau ale clădirilor vandalizate înseamnă alte zeci de milioane de lei cheltuite anual din buzunarul nostru. Acum este momentul să le transmitem celor din Guvern că trebuie să ia măsuri drastice și să interzică petardele și artificiile, pentru sărbători mai liniștite pentru oameni, pentru animale, pentru un mediu mai curat”, își motivează cei de la Declic demersul.
Peste 37 de tone de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţişti, în cadrul unei acţiuni la nivel naţional ce se va încheia pe 5 ianuarie.
Au fost făcute aproape 1.300 de controale la persoane fizice şi juridice autorizate, întocmite 184 de dosare penale, iar peste 220 de persoane sunt cercetate. Totodată, au fost aplicate 126 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 188.000 de lei, precum şi 18 avertismente.
Articolele pirotehnice vândute ilegal au făcut și prima victimă: unui tânăr de 19 ani i-a explodat în mână o petardă şi a ajuns la spital cu răni serioase.
Poliţiştii atrag atenţia că toate materialele pirotehnice vândute ilegal sunt foarte periculoase atât pentru cei care le folosesc, cât şi pentru cei din jur, chiar dacă este vorba despre articole aparent inofensive.
La Tulcea, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat o acțiune privind verificarea legalității efectuării de operațiuni cu articole pirotehnice, fiind efectuate verificări la sediile a două societăți comerciale, de unde au confiscat aproape 70 de kg de articole pirotehnice din categoria F1, iar la Mangalia, polițiștii constănțeni au descoperit 7 baterii pirotehnice din categoria F2, 32 de baghete de artificii din categoria F2 și 44 de cutii cu petarde din categoriile F1 și F2.
În ambele cazuri, au fost aplicate amenzi consistente și au fost întocmite dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.
Pentru ca un moment de distracție să nu se transforme într-o tragedie, polițiștii tulceni insistă pe respectarea legislației privind regimul materiilor explozive:
- cumpărați petarde și articole pirotehnice doar de la comercianți autorizați și verificați autenticitatea produselor;
- respectați dispozițiile legale privind utilizarea petardelor și instrucțiunile de folosire:
- asigurați-vă că persoanele care achiziționează sau utilizează petarde respectă vârsta minimă impusă de lege, respectiv 16 ani, în cazul deținerii și utilizării articolelor pirotehnice din categoria I, și 18 ani, în cazul achiziționării acestora. Tentația copiilor pentru a folosi astfel de materiale este foarte mare, în special în această perioadă, iar manevrarea defectuoasă a acestora poate conduce la evenimente grave: rănirea membrelor, caz în care se poate ajunge până la amputare, arsuri la nivelul feței sau corpului ori afectarea auzului sau văzului;
- să nu uităm animalele și păsările din gospodării, dar și din mediul înconjurător, care pot fi afectate și traumatizate sever de zgomotul produs de artificii și petarde;
- comercianții trebuie să depoziteze și să expună petardele în mod corespunzător, respectând condițiile de siguranță și evitând expunerea la surse de căldură;
- respectați instrucțiunile de utilizare și avertismentele referitoare la potențialele riscuri;
- nu folosiți petarde în zone aglomerate sau unde pot exista materiale inflamabile.
Polițiștii reamintesc faptul că sancțiunile contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor Legii nr. 126 din 1995 referitoare la reglementarea materiilor explozive ajung până la 7.500 de lei în cazul persoanelor fizice și 15.000 de lei în cazul celor juridice, iar pentru faptele încadrate ca infracțiune, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 3 luni la un an.
Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aceeași pedeapsă este aplicabilă și în cazul comercializării de materiale pirotehnice din categoria F1 și P1 minorilor.