Mărturii creștine din Dobrogea antică – Crucea din calcar descoperită la Callatis, ridicată în amintirea episcopului Stefanus/ Christian testimonies from ancient Dobrogea – The limestone cross discovered at Callatis, erected in memory of Bishop Stefanus.
Crucea de calcar cochilifer a fost descoperită la Mangalia în vara anului 1960, cu ocazia unor lucrări de sistematizare a oraşului, în zona în care a fost construit noul Spital balnear. Artefactul se păstrează fragmentar, fiind rupt în două bucăţi și poartă pe cele două fețe, o inscripţie în lumba greacă (a), iar pe cealaltă, una în limba latină (b). Monumentul epigrafic a fost datat de către specialiști, în secolul al VI-lea p. Chr.
Fața A: Φῶ[ς] / Ζωή
Traducere (IGLR 91): Lumină – Viață
Fața B: Hic / fa/cta / est // ora/tio episcoporum / Ste/fa/ni [ ].
Traducere (IGLR 91): „Aici s-a făcut rugăciune spre pomenirea episcopilor Ştefan …”
Crucea a fost ridică în amintirea episcopului Stefanus, iar termenul de oratio se referă la rugăciunea oficiată spre amintirea personajului amintit. Din izvoarele creștine timpurii știm că episcopii defuncți sunt amintiți în rugăciunile pe care biserica le făcea în amintirea celor decedați. De asemenea sintagma Φῶ[ς] / Ζωή se regăsește pe inscripțiile funerare și prin urmare, piesa este o piatră funerară ridicată în locul unde, cel mai probabil, se afla mormântul episcopului.
Importanța inscripției constă în faptul că atestă unul dintre episcopii provinciei Scythia în secolul al VI-lea p. Chr.. Ultimele studii au arătat faptul că această provincie a avut un statut aparte din punct de vedere al organizării ecleziastice, cu mai multe episcopii. De asemenea, este important de menționat și faptul că pietrele funerare în formă de cruce, apar și încep să fie folosite cu precădere, odată cu secolul al VI-lea p. Chr.