AUDIO | Primul tur al alegerilor prezidențiale, în analiza istoricului Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul UOC
Candidații care intră în bătălia finală - total diferiți ca profil politic, mesaj și valori.
Publicat de Adina Sîrbu, 25 noiembrie 2024, 15:32 / actualizat: 25 noiembrie 2024, 16:37
Rezultatul primului tur al scrutinului prezidenţial – o surpriză care contrazice toate sondajele realizate înainte de alegeri, dar și exit poll-urile publicate imediat după închiderea urnelor.
Finala competiției electorale pentru Palatul Cotroceni se va da între independentul Călin Georgescu, care a obținut aproape 23% dintre voturi, și Elena Lasconi, candidata USR, votată de 19,17% dintre alegători.
Istoricul Daniel Citirigă, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța a analizat, într-un interviu pentru Radio Constanța, rezultatele alegerilor prezidențiale din România după primul tur de scrutin. A vorbit despre cei doi candidați care intră în bătălia finală, Elena Lasconi și Călin Georgescu, două personalități total diferite, cu viziuni politice diametral opuse.
Cum vedeți dumneavoastră rezultatele după primul tur al alegerilor prezidențiale din România?
În primul rând, cred că văd și eu, cum vede toată lumea, ca o mare surpriză, cine este pe locul întâi, în persoana lui Călin Georgescu, care nu era dat deloc nici măcar pe podium în urma sondajelor. Un prim semnal a apărut abia pe la exit-poll-uri, care îl dădeau undeva la 16%, dar realitatea arată că a luat peste 2 milioane de voturi și asta este, evident, un semnal al unui vot antisistem. Un candidat independent, fără un partid în spate, fără un aparat, având un discurs antieuropean, legionaroid, pe alocuri chiar filorus, din toate analizele, este evident că nu a fost anticipat un astfel de rezultat și sigur că asta este principala surpriză.
Apoi, trebuie să spunem că și faptul că, pentru prima dată în istoria post-decembristă, cel mai mare partid tradițional, cel mai mare partid din România, Partidul Social Democrat, nu are un candidat în turul al doilea este din nou o chestiune de istoria alegerilor post-decembriste. Sunt convins că va intra în analiza colegilor care se ocupă cu alegerile din România. Și în al treilea rând, aș spune că surpriza vine și din faptul că ocupanta locului doi, doamna Elena Lasconi, vine dintr-un partid care nu avea șanse, conform rezultatelor de la alegerile locale.
Deci, aș spune că elementul sau formula care definește aceste alegeri este elementul surpriză până la acest moment. Cea mai puțin surprinzătoare este totuși poziționarea, pentru mine cel puțin, a Elenei Lasconi, pe locul al doilea. Despre ea s-a vorbit ca reprezentantă a cumva alegătorilor de dreapta, dar se vorbea, desigur, în concurență cu Marcel Ciolacu de la PSD și cu George Simion, reprezentantul AUR. Dar, repet, cel mai puțin surprinzător este rezultatul câștigat de Elena Lasconi. Cât a câștigat Călin Georgescu este peste toate așteptările. Niciunul dintre sondajele efectuate nu l-au anunțat nici măcar în primii cinci pe Călin Georgescu. Asta cred că este fără precedent în istoria alegerilor din Europa. Să ai un candidat care nu apare în primii cinci, să fie independent și el să încheie pe primul loc, e ceva total împotriva manualelor, să zicem așa. Sau poate de acuma vom introduce un nou capitol în care „lebăda neagră” poate să apară la nivelul acesta și sigur, poziționarea, repet, a lui Marcel Ciolacu, care este pe locul al treilea, de acolo de unde întotdeauna Partidul Social Democrat era cel mai liniștit că sigur va avea candidat în turul al doilea – să nu uităm că și Viorica Dăncilă a reușit să intre într-un al doilea tur.
După o noapte istorică, după rezultate istorice surprinzătoare, despre care a vorbit intens și presa internațională, mai avem la dispoziție două săptămâni pentru a ne pune la punct gândurile, pentru a lua o hotărâre dintr-o anumită perspectivă.
Este foarte simplu, pentru că avem un candidat în persoana Elenei Lasconi, care își declară susținerea pentru valorile europene, pentru instituțiile Uniunii Europene, pentru parcursul României euroatlantic, pentru pluralism, împotriva extremismelor, și avem un candidat în persoana lui Călin Georgescu, care, așa cum am mai spus mai devreme, are în discursul său elemente evident de recuperare a Mișcării Legionare, de recuperare a unor foști criminali de război, are în discursul său o relativizare a vinei Rusiei în invadarea Ucrainei, are o doză de misticism, de ortodoxism, de apel la pământul strămoșesc și încurajare a recuperării țării noastre, care ar fi fost luată de străini și dusă în interesele lor ș.a.m.d., multe teorii conspiraționiste. Deci nu am putea spune că este un vot care să nu fie foarte clar între ce votează conaționalii noștri și noi înșine.
Deci nu cred că este un vot în care am putea să spunem că se întrepătrund elemente comune. Singurul element comun pe care eu îl văd este că și Elena Lasconi are o doză de candidat antisistem. Adică, chiar dacă vine din USR, care a fost un partid chiar la guvernare, Elena Lasconi este un un personaj politic care vine împotriva vechiului sistem pe care îl condamnă, cu corupția lui, cu oamenii rămași acolo pe funcții pe care nu le merită, cu împânzirea sistemului de tot felul de poziții în funcțiile statului date pe alte criterii decât meritocrația, deci discursul ei este cumva antisistem. Dar ăsta este singurul punct comun pe care eu îl găsesc. Aș aminti că este pentru prima dată când în România sunt șanse reale să devină o femeie președinte. Și din punctul acesta de vedere este un un moment istoric. Sigur că am mai avut-o și pe Viorica Dăncilă în turul al doilea, dar îmi părea acolo că partida e pierdută din start, în timp ce în pentru Elena Lasconi nu-mi pare așa. Deci, din punctul meu de vedere și din ceea ce am urmărit până acum – din întâmplare, l-am urmărit pe Călin Georgescu, chiar am fost nevoit să-i comentez la un moment dat niște declarații legate de faptul că Zelea Codreanu ar fi un erou al român ș.a.m.d. – eu pot să zic că cunosc cât de cât personajul politic Călin Georgescu și o urmăresc și pe Elena Lasconi. Sunt total diferiți ca profil politic, sunt total diferiți ca mesaj și ca valori. Deci cred că multe întrebări nu ar trebui să aibă românii atunci când vor merge la vot. Este foarte clar ce transmit cei doi, diametral opus, din punctul meu de vedere.
Poate că sunt fabrici de boți în spate. Sper ca pentru asta să existe instituții ale statului care își fac treaba. Dar trebuie să ne întrebăm cui i s-ar fi adresat acele fabrici de boți dacă în interiorul poporului român nu ar fi fost atâția oameni dispuși să asculte aceste mesaje și să creadă în ele. Probabil că răspunsul e foarte simplu: dacă nu credeau în ele, degeaba își făceau treaba în sensul acesta. Dar Călin Georgescu a câștigat mult. Nu putem da vina nici pe oamenii din diaspora, pentru că doar ei ar fi votat, pentru că a câștigat foarte mult în țară. Să spunem și că în Dobrogea, Călin Georgescu este pe primul loc, atât în județul Constanța, cât și în Tulcea, plus și alte județe.
Deci, în opinia mea, este vorba despre un filon naționalist legionaroid, pe care, din când în când, cine-l îmbracă frumos, într-o morgă serioasă, prinde la populație. Și asta cred că ține de istorie, ține de educația pe care am am neglijat-o atâția ani, de o lipsă cruntă de cultură politică, în sensul în care, dacă relativizezi invazia Rusiei în Ucraina, devii frecventabil, dacă vorbești despre pace în condițiile cerute de Vladimir Putin, devii ușor de votat în România… Repet, noi putem comenta acum, după rezultat. Înainte de rezultat, personal, n-ar fi crezut că se poate vota masiv în sensul acesta.
Redactor: Silvia Pascale