După trei decenii, Corul Madrigal a ajuns la Chișinău. În premieră absolută a fost interpretat live Imnul Național al Republicii Moldova
Peste 1.500 de persoane au participat la cele două concerte istorice susținute de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu.
Publicat de Doina Sirbu, 15 noiembrie 2024, 14:36
Peste 1.500 de persoane au participat la cele două concerte istorice susținute de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, pe 13 și 14 noiembrie 2024, la Sala cu Orgă și Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Republica Moldova, în cadrul Turneului „Visul European”.
În premieră absolută, Corul Madrigal a interpretat live Imnul Național al Republicii Moldova, creând un moment de mare emoție pentru publicul prezent. Albumul de diplomație culturală „Imnurile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene și imnul național al Republicii Moldova” a fost lansat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în fața unei săli arhipline. La evenimentul de lansare au participat Președintele Institutului Cultural Român, domnul Liviu Jicman, Directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, domnul Petru Hadârcă, și Managerul Corului Madrigal, domnul Emil Pantelimon.
„Suntem bucuroși că am reușit să aducem la Chișinău Corul Madrigal. Le mulțumesc artiștilor Corului Madrigal care ne-au propus acest Vis European la Chișinău și cred că acest vis devine realitate. Faptul că de aici, de la Chișinău, Corul Madrigal va merge în capitala Europei, la Bruxelles, este o confirmare a acestei reușite. Artiștii români și moldoveni, împreună, sunt contributori la cultura europeană și nu doar oaspeți ai acesteia”, a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român/ Președintele EUNIC – European Union National Institutes for Culture.
Organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Ambasadei României în Republica Moldova, Institutului Cultural Român și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, turneul a marcat emoționanta reîntâlnire a Corului Madrigal cu publicul moldovean după trei decenii și a celebrat în avans Ziua Națională a României și relațiile dintre cele două state în context european.
„Întreaga noastră echipă a fost foarte emoționată încă de la primii kilometri de după trecerea graniței, iar această emoție extraordinară s-a păstrat pe tot parcursul turneului. Pot spune că „Visul European”, turneul Madrigal la Chișinău dedicat Zilei Naționale, a fost un succes! Revenit în capitala Republicii Moldova după aproape 30 de ani, corul nostru a fost ovaționat la scenă deschisă minute în șir de spectatorii cu ochii în lacrimi. Totodată, întâlnirile de lucru avute aici demonstrează că acest turneu a fost doar începutul unei noi serii de proiecte viitoare în Republica Moldova. Mulțumim partenerilor noștri pentru susținere și ne vedem Bruxelles!”, a spus Emil Pantelimon, Managerul Corului Madrigal.
Pe 13 noiembrie, concertul extraordinar susținut la Sala cu Orgă din Chișinău a marcat în avans Ziua Națională a României. Evenimentul a fost deschis prin intonarea a trei imnuri – imnurile naționale ale României și Republicii Moldova și imnul european. Acestea au fost interpretate în cadrul unei colaborări artistice unice – Corul Național „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a avut ca invitat special Corul Național de Cameră al Sălii cu Orgă, condus de dirijoarea Ilona Stepan. În continuarea acestui moment solemn, plin de emoție, Corul Madrigal a interpretat lucrări emblematice din Renașterea europeană și din muzica corală contemporană.
Pe 14 noiembrie, concertul extraordinar susținut la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a marcat lansarea în premieră a înregistrării Imnului Național al Republicii Moldova în interpretarea Corului Madrigal și lansarea oficială în Republica Moldova a amplului album de diplomație culturală „Imnurile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene și imnul național al Republicii Moldova”. Corul Madrigal a oferit spectatorilor o amplă călătorie în folclorul românesc, de la vechiul „Codex Caioni” aranjat pentru cor de Constantin Rîpă, până la lucrări contemporane.
De asemenea, turneul „Visul European” a prilejuit și derularea unei serii de întâlniri de lucru ale echipei Corului Madrigal cu dirijorii de coruri și studenții moldoveni, precum și cu directorii de instituții culturale de la Chișinău, în vederea dezvoltării de proiecte culturale comune România – Republica Moldova.
Turneul „Visul European”, desfășurat de Corul Madrigal la Chișinău face parte din turneul european „Punți peste Europa/ Ponts à travers l’Europe/ Bridges Across Europe”, desfășurat cu sprijinul nemijlocit al Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român.
Sursă: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”