AUDIO | Ziua Mondială a Diabetului: Peste 1,2 milioane de români sunt tratați pentru diabet
În România, diabetul continuă să fie mult subdiagnosticat.
Publicat de Adina Sîrbu, 14 noiembrie 2024, 15:07
Diabetul este a şasea cea mai frecventă afecţiune cronică din întreaga lume. Pacienţii cu diabet de tip 2 au o speranţă de viaţă redusă cu 8,5 ani în comparaţie cu restul populaţiei şi, la fiecare şase secunde, la nivel mondial, o persoană diagnosticată cu diabet moare.
În România, peste 1,2 milioane de persoane sunt tratate prin Programul naţional de diabet, ceea ce reprezintă aproximativ 6,5% din populaţia ţării. Însă mai există peste 900.000 de persoane, circa 5%, care au această afecţiune şi nu sunt diagnosticate.
Practic, la nivel global, pentru fiecare persoană cunoscută a avea diabet zaharat mai există încă o persoană care are această afecţiune şi nu ştie sau nu se tratează. Explicația este simplă: diabetul zaharat tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat la nivel global, în fazele incipiente este asimptomatic.
Diabetul zaharat este afecțiunea care apare atunci când organismul nu poate procesa corect zahărul. Diabetul de tip 1 (întâlnit la copii și tineri) este cel în care pancreasul nu mai produce insulină și cauzele încă sunt studiate. Singurul tratament este cel al asigurării necesarului de insulina din exterior, cu injecții, cu monitorizarea atentă a glicemiilor, dietă și sport. Tehnologia a avansat și există, la ora actuală, pentru tratament, dispozitive numite senzori și pompe de insulină.
Reversibil și cu posibilitate de prevenție este doar diabetul de tip 2, în care pancreasul mai produce insulină, dar nu suficientă. Iar în acest caz, stilul de viața are un rol esențial.
Detalii, în interviul realizat de Nicu Ispas cu președintele Asociației Sweet Land Constanța, Liliana Moldoveanu: