Profesorul Valentin Naumescu, de la Facultatea de Științe Europene a Universității ”Babes Bolyai”: “Încep să câștige teren politicienii care folosesc mesaje tari, simple, scurte, cuvinte dure, radicale”
Un rol central o au rețelele sociale.
Publicat de Doina Sirbu, 7 noiembrie 2024, 19:31
Spațiul democratic de pe întregul mapamond trece printr-o serie de provocări majore, care nu țin doar de frământările politice. Una dintre aceste provocări este legată de modul în care o mare parte a publicului își culege informațiile și își formează opiniile, spune profesorul Valentin Naumescu, de la Facultatea de Științe Europene a Universității ”Babes Bolyai” din Cluj Napoca. Iar un rol central în această ecuație o au rețelele sociale.
“Sunt aspecte educaționale. Este o ciocnire a generațiilor, o ciocnire a valorilor, o ciocnire a modelelor educaționale, a modelelor de lectură, de informare. Nu se mai citește neapărat din cărți, de aceea oferta politică centristă pare în scădere peste tot. De ce? Pentru că, în general, cărțile transmit o informație moderată, rațională, centristă, cu argumente și contraargumente nuanțate. Dacă lumea dorește să se informeze de pe Facebook, TikTok, informația va fi superficială”, spune profesorul Valentin Naumescu.
Această modalitate de a culege informațiile afectează percepțiile politice și, implicit, preferințele politice, în favoarea curentelor extremiste, mai spune profesorul Naumescu.
“Asta vine și cu modificări de percerție politică. Nu mai ai timp să asculți argumentații lungi în 10 pagini, în 20 de pagini. Vrei în cinci cuvinte să ți se spună. Inevitabil, un mesaj în cinci cuvinte nu poate fi decât un mesaj tare, un mesaj radical. De aceea încep să câștige teren politicienii care folosesc mesaje tari, simple, scurte, cuvinte dure, radicale”, a mai precizat profesorul Valentin Naumescu.
O soluție pentru aceste probleme este sprijinirea educației solide, în format clasic, realizate în școli și universități, a adăugat profesorul Valentin Naumescu.
Declarațiile au fost făcute astăzi, la Constanța, în cadrul Conferinței Internaționale „Marea Neagra după marile alegeri”, organizate de Asociația „Casa Mării Negre”.
Redactor: Bogdan Comșa