Ascultă Radio România Constanța Live

Camera Deputaţilor/ Proiectul privind reglementarea referendumului – adoptat de plen

S-au înregistrat 221 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 19 abţineri

Camera Deputaţilor/ Proiectul privind reglementarea referendumului – adoptat de plen

Publicat de Doina Sirbu, 29 octombrie 2024, 13:37

Alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, au decis, marţi, deputaţii, prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.

S-au înregistrat 221 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 19 abţineri.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care modifică şi completează acte normative în materie electorală în sensul eficientizării şi ordonării activităţii infrastructurii implicate, al eliminării eventualelor disfuncţionalităţi şi al înlăturării vidului de reglementare în ceea ce priveşte desfăşurarea concomitentă a operaţiunilor electorale şi referendare.

Astfel, s-a urmărit crearea mecanismului pentru ca, în acelaşi timp în care au loc fie alegeri parlamentare, fie alegeri prezidenţiale, să se poată desfăşura nu numai un referendum naţional, ci şi unul local.

Potrivit unui amendament, „în situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea ‘VOTAT’, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”.

În situaţia prevăzută de proiect, pe actul de identitate al alegătorului se aplică o singură dată ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului, conform modelului aprobat pentru alegerile care se organizează la aceeaşi dată cu referendumul naţional sau local.

Potrivit proiectului, organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, atribuţiile care revin autorităţilor publice, precum şi procedura de votare se realizează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale privind alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz. Operaţiunile necesare organizării şi desfăşurării referendumului naţional sau local sunt îndeplinite de organismele electorale constituite pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

Actul normativ mai prevede că hârtia necesară pentru tipărirea buletinelor de vot şi tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul naţional sau local se asigură potrivit prevederilor legale aplicabile alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerilor pentru Preşedintele României, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

Observatorii şi reprezentanţii mass-media acreditaţi să observe desfăşurarea votării la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, au dreptul să observe şi operaţiunile specifice referendumului naţional sau local.

Guvernul stabileşte prin hotărâre măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale aplicabile alegerilor care se organizează la aceeaşi dată cu referendumul naţional sau local, stipulează proiectul.

La dezbaterile generale, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a subliniat că parlamentarii formaţiunii au solicitat adoptarea acestui proiect pentru a stabili o procedură care să permită desfăşurarea referendumului propus de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Am solicitat dezbaterea acestei ordonanţe de urgenţă, care reglementează sau a reglementat modul de desfăşurare a referendumului din 2019, pentru a stabili o procedură care să permită desfăşurarea referendumului local iniţiat de primarul general al Capitalei, modificare pe care noi o considerăm necesară, pentru a permite desfăşurarea unui referendum local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale sau cu alegerile parlamentare. Procedura ce urmează a fi instituită prin votul dumneavoastră – şi aici facem apel la funcţia de interpretare originală pe care Parlamentul o are la dispoziţie atunci când adoptă legi – va permite ca rezultatele din secţiile de votare, ca urmare a desfăşurării în aceeaşi secţie de votare şi în acelaşi timp, cu aceleaşi ştampile de vot a referendumului local, să fie numărate în secţiile de votare, să fie ulterior cumulate şi realizate procesele verbale la nivelul oficiilor constituite la nivelul municipiului Bucureşti pentru alegerile prezidenţiale, iar rezultatul final, prin cumularea rezultatelor de la oficiile din municipiul Bucureşti de sectoare, să fie realizat către Biroul Electoral Central”, a explicat Andronache.

El a susţinut că „acest referendum este necesar, se vede din sondajele de opinie că cetăţenii municipiului Bucureşti doresc desfăşurarea referendumului local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale”.

UDMR susţine instituţia referendumului, dar nu organizarea acestuia odată cu alegerile generale şi, de aceea, parlamentarii Uniunii se abţin la vot, a declarat deputatul Miklos Zoltan.

„Considerăm că dacă avem de-a face cu orice subiect important în viaţa unei comunităţi locale, este important ca cetăţenii să-şi exprime părerea în cadrul unui referendum. (…) În schimb, nu susţinem organizarea unui referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Considerăm că în cadrul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale avem de-a face cu un vot politic, care trebuie lăsat liber, fără alte interferenţe, motiv pentru care UDMR se va abţine”, a precizat deputatul.

Parlamentarii USR au susţinut şi susţin propunerea lui Nicuşor Dan pentru organizarea unui referendum local odată cu alegerile prezidenţiale sau parlamentare, a amintit liderul deputaţilor Uniunii, Ionuţ Moşteanu.

„Credem că este un lucru care ţine de eficienţă. (…) Susţinem propunerea lui Nicuşor Dan, l-am susţinut încă de la început, în fiecare zi, în Consiliul Local şi la alegeri – şi în 2020, şi în 2024. USR a susţinut şi susţine viziunea de organizare şi de dezvoltare a Bucureştiului propusă de Nicuşor, nu doar din când în când, aşa cum susţin PNL-iştii, care acum patru luni de zile îl înjurau pe la televizor şi veneau cu candidaţi fantomă s-o sprijine pe Gabriela Firea prin spate. Nu le-a ieşit schema atunci, acum se gudură ca nişte căţei pe lângă Nicuşor, însă cetăţenii Bucureştiului au văzut în ce direcţie merge Bucureştiul, au văzut care sunt oamenii care ţin la Bucureşti şi au văzut care sunt găştile care se amestecă galben cu roşu convenabil din când în când”, a susţinut Moşteanu.

Deputatul AUR Dan Tanasă a afirmat că Nicuşor Dan a iniţiat consultarea bucureştenilor „fără să aibă o bază legală în acest sens”.

„Iar ce faceţi acum este să modificaţi o lege de aprobare a unei ordonanţe de acum cinci ani ca să încercaţi să-i puneţi la dispoziţie lui Nicuşor Dan un cadru legal. Propunerea lui Nicuşor Dan este complet în afara legii. Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a început deja şi în totală bătaie de joc modificăm legislaţia electorală în timpul campaniei electorale. (…) Călcaţi în picioare, încercaţi să-i manipulaţi pe oameni, aşa cum aţi făcut şi cu Parlamentul de 300 de aleşi”, a susţinut deputatul AUR.

Deputatul independent Ludovic Orban a arătat că referendumul se poate desfăşura indiferent dacă are sau nu are loc această modificare legislativă, pentru că sunt îndeplinite condiţiile legale şi pentru că referendumul se poate desfăşura oricum – şi dacă, marţi, Camera Deputaţilor modifică sau nu modifică această lege. „PNL – care a făcut o campanie mizerabilă împotriva lui Nicuşor Dan – s-a trezit acum să vină cu un astfel de proiect de lege în disperarea de a mai scoate nişte voturi dintre cei care au încredere în Nicuşor Dan. Nu veţi reuşi lucrul ăsta”, a adăugat el.

Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul fiind adoptat de Senat.

Sursă: AGERPRES / Foto: AEP

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

CONSTANȚA: Chestionar pentru îmbunătățirea mobilității în oraș

Primăria Constanța desfășoară în această perioadă activitățile necesare elaborării Studiului de oportunitate privind extinderea sistemului...

CONSTANȚA: Chestionar pentru îmbunătățirea mobilității în oraș
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:50

A fost semnat pentru programul de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, şi ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, au semnat joi, 21 noiembrie, la Palatul Victoria, Protocolul...

A fost semnat pentru programul de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35