Prima pagină » Ştiri » Cultură » ”Șimîldîk – paravan pentru ceremonialul nunții la tătarii dobrogeni”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța
”Șimîldîk – paravan pentru ceremonialul nunții la tătarii dobrogeni”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța
Motivele decorative reprezintă stilizări ale arborelui vieții, corelat în simbolistica islamică, ideii de fertilitate
Publicat de Doina Sirbu,
28 octombrie 2024, 13:18 / actualizat: 31 octombrie 2024, 12:22
În cadrul comunităților tradiționale ale tătarilor din Dobrogea, ceremonialul nunții dura 4-5 zile și marca momente ritualice desfășurate după reguli stricte, cu scopul de a asigura bunăstarea tinerei familii. Slujba cununiei se oficia de către imam în prezența miresei, aflate în spatele unui paravan („șimîldîk”) cu capul acoperit pentru a nu-și arăta chipul.
Piesa prezentată astăzi este partea superioară a paravanului, cu o lungime de peste 2 metri. Este confecționat din stofă roșie și brodat cu mătase policromă și paiete. Motivele decorative reprezintă stilizări ale arborelui vieții, corelat în simbolistica islamică, ideii de fertilitate.
Paravanul pentru ceremonialul nunții poate fi văzut în expoziția temporară „Recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni”, deschisă la parterul muzeului până pe 8 decembrie 2024.