Comisia Europeană propune suspendarea parțială a plăților din PNRR
Publicat de Adina Sîrbu, 16 octombrie 2024, 07:18
Comisia Europeană propune suspendarea parţială a plăţilor din PNRR, în urma evaluării preliminare a celei de-a treia cereri de plată a României, în valoare de 2 miliarde de euro, întrucât Guvernul nu a îndeplinit 6 din cele 74 de jaloane asumate.
Obiectivele neatinse au legătură cu modul netransparent în care au fost numiți șefii unor mari companii de stat, cum ar fi CFR, Metrorex sau Nuclearelectrica, iar altele se referă la investițile în transporturi și la sistemul de impozitare a microîntreprinderilor.
Conform procedurii, România are la dispoziție 6 luni pentru a-și îndeplini obiectivele restante, astfel încât să primească integral cele două miliarde de euro în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat marţi seara că România va încasa o sumă importantă pe partea de jaloane îndeplinite din PNRR, dar va avea şi o suspendare de plată pe cele 6 jaloane neîndeplinite.
„Din 74 de jaloane şi ţinte, 68 sunt considerate îndeplinite şi sunt 6 jaloane care au rămas în discuţie, pentru care vom primi o suspendare de şase luni până când le vom îndeplini. Cele şase jaloane sunt: numirile de la companiile din energie, făcute în anul 2022, unde trebuie clar reluată procedura. S-a reluat deja procedura şi la AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice – n.r.), agenţia care coordonează companiile de stat, dar jalonul este parţial considerat neîndeplinit până va fi numită o nouă conducere şi operaţionalizată. Mai avem jalonul cu microîntreprinderile. Practic, astăzi, avem o formalizare a ceea ce am anunţat deja de câteva luni că vom avea această plată parţială. Din 2,7 miliarde de euro, România deja a încasat 649 de milioane de euro, iar evident pe partea de jaloane îndeplinite vom mai încasa o sumă importantă, urmând ca într-adevăr să avem şi o suspendare pe cele şase jaloane, aşa cum v-am anunţat, dar în niciun caz nu se suspendă cererea de plată sau nu se suspendă toţi banii”, a precizat Câciu, la Digi 24.
Acesta susţine că procedura Comisiei vizează emiterea a două decizii, una de plată parţială şi o decizie de suspendare a unei plăţi, iar acestea sunt în prezent în discuţie în comitetele economice ale Comisiei Europene timp de o lună.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay