12 octombrie – Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Publicat de Doina Sirbu, 12 octombrie 2024, 10:21
În 2024, Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită în două zile, 11 mai şi 12 octombrie, în concordanţă cu natura ciclică a migraţiei păsărilor în diferite emisfere. (sursa: https://www.worldmigratorybirdday.org/)
Ziua mondială a păsărilor migratoare (World Migratory Bird Day – WMBD) constituie o oportunitate pentru o campanie anuală de conştientizare care evidenţiază necesitatea conservării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora, potrivit www.worldmigratorybirdday.org.
Evenimentul are o acoperire globală şi este un instrument eficient pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare global cu privire la ameninţările cu care se confruntă păsările migratoare, importanţa ecologică a acestora şi necesitatea cooperării internaţionale pentru conservarea lor, arată sursa citată.
În fiecare an, în întreaga lume sunt organizate evenimente publice, precum festivaluri, programe educaţionale, expoziţii şi excursii de observare a păsărilor pentru a sărbători WMBD. Toate aceste activităţi pot fi întreprinse în orice moment al anului, deoarece ţările sau regiunile observă vârful migraţiilor în momente diferite, dar principalele zile pentru sărbătorirea internaţională sunt în cea de-a doua sâmbătă a lunii mai şi în octombrie.
Ziua mondială a păsărilor migratoare a fost lansată în 2006 de către Secretariatul Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA) în colaborare cu Secretariatul Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS).
Iniţial, ideea desemnării unei zile pentru păsările migratoare a apărut în Statele Unite în 1993, când Serviciul SUA pentru Peşte şi Faună Sălbatică, Centrul Smithsonian pentru păsări migratoare şi Laboratorul de ornitologie al Universităţii Cornell au iniţiat marcarea „Zilei internaţionale a păsărilor migratoare” (International Migratory Bird Day – IMBD), care încuraja festivaluri şi programe educaţionale în America. Deşi această zi a fost şi continuă să fie sărbătorită cu succes în emisfera vestică, ceva similar lipsea pentru restul lumii.
Cu ocazia celei de-a 10-a aniversări, în 2005, Secretariatul AEWA a iniţiat Ziua păsărilor de apă migratoare (Migratory Waterbird Days – MWD) care a avut loc în Africa, Europa şi părţi ale Asiei. Deoarece acest eveniment a fost bine primit în regiunea afro-eurasiatică, s-a decis extinderea sa la o zi care să fie marcată la scară globală.
Prima Zi mondială a păsărilor migratoare a fost lansată de AEWA şi CMS în weekendul 8-9 aprilie 2006 în faimoasa rezervaţie a faunei sălbatice „Ole Ari Nyiro” din Laikipia, Kenya. Evenimentul central de la lansare – numit WINGS -, la care au participat o serie de personalităţi internaţionale din lumea artei, afacerilor şi conservării, a fost inspirat de fenomenul migraţiei păsărilor.
De atunci, WMBD a fost sărbătorită anual şi a crescut în popularitate în fiecare an. Campania globală continuă să fie organizată la nivel central din Bonn, Germania, de către Secretariatele CMS şi AEWA. În fiecare an, mai multe ţări, organizaţii şi oameni se alătură campaniei.
În 2024, pentru prima dată, Ziua mondială a păsărilor migratoare se concentrează pe importanţa insectelor pentru păsările migratoare şi evidenţiază preocupările legate de scăderea populaţiilor de insecte.
Insectele sunt surse esenţiale de energie pentru multe specii de păsări migratoare. De-a lungul rutelor lor de migraţie, păsările caută activ insecte în câmpuri, păduri, zone umede şi diverse habitate în timpul escalelor.
Momentul migraţiei păsărilor coincide adesea cu abundenţa maximă a insectelor în locurile de escală, furnizând hrană păsărilor pentru a-şi reface rezervele de energie înainte de a-şi continua călătoriile.
Pierderea şi perturbarea populaţiilor de insecte în locurile de reproducere şi de-a lungul rutelor de migraţie aviară ameninţă supravieţuirea şi bunăstarea păsărilor. Spaţiile naturale care au fost transformate sau puse în pericol de agricultura intensivă şi dezvoltarea urbană şi efectele acesteia, cum ar fi poluarea luminoasă, pot duce la o scădere a populaţiilor de insecte. La fel, pesticidele şi erbicidele dăunează insectelor pe care se bazează păsările pentru a se hrăni.
Păsările joacă un rol crucial în polenizare şi controlul dăunătorilor, iar lipsa insectelor perturbă aceste funcţii ecosistemice. Suprapopularea anumitor insecte, fără prădători lor naturali, păsările, poate provoca, de asemenea, focare care dăunează sănătăţii plantelor şi agriculturii.
Campania de Ziua mondială a păsărilor migratoare din 2024 subliniază necesitatea unor măsuri proactive de conservare. Aceasta include reducerea utilizării pesticidelor şi îngrăşămintelor şi, acolo unde este posibil, trecerea la agricultura ecologică. Alte măsuri includ menţinerea şi conectarea zonelor de vegetaţie naturală care oferă hrană şi adăpost păsărilor şi altor specii, în peisajele agricole.
Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: www.worldmigratorybirdday.org