Preţul medicamentelor ar trebui să scadă la finalul lunii aprilie
Publicat de Bogdan Comșa, 20 martie 2015, 19:27
Ministerul Sănătăţii nu exclude posibilitatea prelungirii cu încă 10 zile a termenului până la care producătorii de medicamente inovative trebuie să depună dosarele necesare actualizării preţurilor la medicamente.
Termenul iniţial care expiră vineri era fixat în conformitate cu un ordin al ministrului de resort, din 2009, dar neaplicat până acum.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu, susţine că în condiţiile în care ordinul respectiv va fi aplicat, preţul medicamentelor compensate şi gratuite va scadea de la finalul lunii aprilie. Şeful Direcţiei Politica Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, Mihaela Udrea, a declarat că nu poate preciza deocamdată cu cât, deoarece în prezent se aşteaptă documentaţiile.
Mihaela Udrea: „Având în vedere că vom coborî la minimul european, prevăzut în coşul de 12 ţări la care noi ne referenţiem, din estimările şi din simulările pe care noi le-am făcut, vom avea o economie la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi în acel moment putem să introducem alte terapii. Această actualizare a preţurilor înseamnă o diminuare a consumului şi în acelaşi timp o diminuare a taxei clawback. În momentul în care vom avea documentaţia pentru preţul inovativelor, vom putea să facem un calcul estimativ pentru a stabili care este economia, strict pe inovative”.
Reprezentanţii industriei farmaceutice nu sunt la fel de optimişti ca cei ai Ministerul Sănătăţii. Surse din industria farmaceutică au precizat reporterului nostru, Adriana Turea, că, după aplicarea ordinului din 2009, preţul medicamentelor inovative şi generice ar putea chiar să crească din cauza actualizării cursului valutar – de la 4 lei şi 26 de bani, la 4 lei şi 42 de bani.