Debitul Dunării la intrarea în ţară continuă să crească
Publicat de Adina Sîrbu, 22 septembrie 2024, 10:34
Debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, va fi în creştere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 8.300 mc/s, mult peste media multianuală a lunii septembrie stabilită de hidrologi la 3.800 mc/s, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, valabilă până pe 28 septembrie 2024.
Astăzi, debitul Dunării la intrarea în țară este de 6.100 mc/s, în creștere față de ziua precedentă, în condiţiile în care pe 13 septembrie era de numai 2.200 mc/s, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române. De asemenea, în aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Galaţi şi în scădere pe sectorul Isaccea – Tulcea.
Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, însă debitele maxime vor semnificativ mai mici la intrarea pe teritoriul românesc, având în vedere că debitul înregistrat sâmbătă, la Budapesta, de 8.200 mc/s, a fost în scădere.
Astfel, viitura maximă de pe Dunăre, înregistrată pe 21 septembrie și care a provocat inundaţii grave în Ungaria, nu va crea probleme în România, întrucât volumul poate fi gestionat prin linia de apărare de pe sectorul românesc, susține ANAR.
Echipele de intervenţie ale ANAR au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja duşi aproape de sectorul românesc al Dunării, alături de utilaje de intervenţie. De asemenea, în zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari, au transmis specialiştii de la Apele Române.
Și reprezentanţii Hidroelectrica au susţinut, recent, că amenajarea hidroenergetică Porţile de Fier de pe fluviul Dunărea este pregătită pentru preluarea şi tranzitarea viiturii create ca urmare a precipitaţiilor căzute în bazinul hidrografic al fluviului.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Meteoplus