Roxana Mînzatu a fost desemnată în noua structură a viitorului executiv european, pentru portofoliul Competenţe şi educaţie, locuri de muncă, drepturi sociale şi demografie
Publicat de Doina Sirbu, 18 septembrie 2024, 12:22
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat ieri, la Strasbourg, noua structură a viitorului executiv european. Roxana Mînzatu a fost desemnată pentru portofoliul Competenţe şi educaţie, locuri de muncă, drepturi sociale şi demografie, dar și pentru funcţia de vicepreşedinte executiv în viitoarea Comisie.
Obiectivul României rămâne ferm, acela de a intra integral în Schengen, a declarat astăzi la Apel Matinal, de la RRA, Roxana Mînzatu.
“Obiectivul rămâne ferm asumat și de Guvernul României și de premierul Ciolacu și noi toți suntem implicați în obiectivul de intra în Schengen integral. Blocajele au fost în Consiliu, nu în Comisia Europeană. România îndeplinește absolut toate condițiile pentru a adera la Schengen. Negocierile politice sunt realizate, gestionate de premierul Ciolacu și de România per ansamblu, până la urmă de dialogul acesta între toate instituțiile, de la Președinție, până la Guvern, așa încât sunt convinsă că ne vom ține de acest calendar”, a declarat Roxana Mînzatu.
Colegiul comisarilor desemnaţi va avea chiar astăzi o întâlnire cu șefa Comisiei, pentru a discuta despre pregătirea audierilor în Parlamentul European și despre priorităţile viitorului mandat, a adăugat Roxana Mînzatu.
Totodată, Roxana Mînzatu, comisarul român desemnat pentru portofoliul Competenţe şi educaţie, locuri de muncă, drepturi sociale şi demografie a mai declarat la RRA că Uniunea Europeană are ca obiectiv, în viitorul mandat, relansarea economiei în competiţia pe care o are, la nivel global, cu Statele Unite și cu China.
O economie nu poate fi relansată, însă, fără locuri de muncă competitive, fără a oferi competenţe pe tot parcursul vieţii celor care intră în piaţa muncii sau sunt afectaţi de digitalizare sau tinerilor, care nu-şi găsesc un loc de muncă adecvat.
“Pe de o parte, în Europa avem probleme demografice, o populație care îmbătrânește și o forță de muncă care se micșorează de la an la an. Pe de altă parte, ne uităm la deficit de forță de muncă calificată pe multe industrii pe care ne dorim să fim competitivi. Sunt tineri, sunt talente, start-up-uri, de exemplu, care aleg să se relocheze pe alte piețe la nivel global, unde pot să-și lanseze afacerea mult mai rapid. Pe de altă parte, vedem clar că suntem post-pandemic, afectați de creșteri de prețuri, de inflație, nivelul de trai al europenilor este afectat și avem nevoie să intervenim și cu măsuri antiserăcie”, a precizat Roxana Mînzatu.
Redactor: Cristina Ghelasie / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: facebook.com