Cum să te uiți la eclipsă și să-ți protejezi ochii
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 martie 2015, 14:30
Eclipsa parţială de soare de vineri va putea fi observată şi din România, între orele 11 fără un sfert şi 13.
Totuși, urmărirea trebuie făcută cu unele măsuri de precauție, pentru a evita riscul de orbire.
”Există riscul să apară vânzători la colțul străzii, care să-i păcălească pe oameni cu ochelari pentru eclipsă, avertizează prof. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice. Sunt falsuri. În 1999, au fost importate cantități mari de ochelari speciali, care filtrau radiația de înaltă frecvență, dar s-au epuizat stocurile. Mijloacele improvizate, inclusiv ochelarii obișnuți de soare, nu filtrează decât spectrul vizibil, eventual ultravioletele, dar infraroșiile trec nestingherite și produc arsuri retiniene. Omul nu simte nimc, dar își pierde vederea, pentru că nu se mai reface retina distrusă. Popular spus, orbește. Cel mai sigur, eclipsa o poți privi la televizor”, a declarat prof. Monica Pop citată de DCNews.ro
Încă din anul 1999, când din România s-a văzut o eclipsă totală, circulă mai multe mituri despre cum poți să te uiți la Soare fără ochelari speciali.
Unul dintre aceste mituri este folosirea unui CD. Este adevărat că poți vedea bine eclisa printr-un CD, însă acesta nu oferă protecția împotriva radiațiilor ultraviolete care pot arde retina.
O altă metodă periculoasă este folosirea unei bucăți de sticlă afumată. Ca și în cazul CD-ului, sticla afumată nu oprește radiațiile periculoase.
Nici ochelarii de soare, chiar și cei polarizați, nu sunt recomandați pentru a privi eclipsa.
Dacă vreţi o soluȚie ieftină şi simplă, luați două coli de hartie A4. Una dintre ele o prindeti de perete, folosind-o drept ecran. Pe cealaltă o folosiţi drept proiector, pe directia dintre Soare si ecran. In foaia care o tineti in mână faceţi o gaură foarte mică în mijloc. Stați cu spatele la Soare si priviți foaia ce are rol de ecran.
O altă soluție ar fi masca de sudură.
Sursa – dcnews.ro