Cresc plafoanele pentru ajutoarele sociale acordate pensionarilor cu venituri mici
Publicat de Adina Sîrbu, 2 septembrie 2024, 08:35
Executivul va crește plafoanele pentru ajutoarele sociale acordate pensionarilor cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării, iar ajutorul de încălzire va fi acordat fără a se ține seama de noile sume rezultate din recalculare.
Creşterea plafoanelor pentru medicamentele compensate şi pentru cardurile de alimente se va realiza prin raportare la inflaţia medie anuală definitivă comunicată de INS pentru anul 2023, de 10,4%.
În şedinţa din această dimineaţă, Guvernul va adopta un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens, pentru menținerea puterii de cumpărare a pensionarilor cu venituri mici, a anunțat premierul Marcel Ciolacu:
„Adoptăm, azi, o măsură complementară pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutor pentru încălzire. Astfel, majorăm pragurile veniturilor obţinute de aceştia pentru ca ca şi după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar. În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creştem limita de venituri de la 2.000 la 2.210. Şi pentru pensionarii care beneficiază de compensare cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, majorăm plafonul de venit de la 1.830 la 2.020 pe lună. Astfel, susţinem cu fiecare dintre aceste forme de sprijin peste două milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilităţi sau familii monoparentale.”
Proiectul prevede, totodată, că pensionarii care primeau şi înainte ajutor de stat în valoare de 1.400 lei, bani care erau folosiţi doar pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire, vor primi acest sprijin şi în perioada noiembrie 2024 – martie 2025, indiferent de creşterea obţinută în urma aplicării noii legi a pensiilor publice.
„Venim cu o decizie importantă şi în privinţa ajutorului pentru încălzire. Sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioadă.”
Marcel Ciolacu a mai anunțat și proiectele legislative prioritare din sesiunea parlamentară, care începe astăzi:
„Prima urgenţă a coaliţiei PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare şi a pensiilor la 3.000 lei. Adoptăm în proces accelerat acest proiect şi dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie. Închei cu un mesaj pentru pensionari. Toţi cei care în urma recalculării au decizii cu pensii majorate să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată şi îi asigur că nimeni nu se atinge de banii lor. De asemenea, toţi cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situaţiei. În cazul pensionarilor nevăzători şi cu dizabilităţi, pregătim rapid un mecanism de compensare ca să le asigurăm o pensie decentă”, a declarat premierul în deschiderea ședinței de Guvern.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay