Joaca și voia bună sunt cuvintele care descriu cel mai bine atelierele derulate la Muzeul de Artă Populară Constanța. Când copiii pictează icoane pe sticlă, realizează măști tradiționale, țes covorașe la războiul de țesut sau confecționează păpuși din fire colorate se împrietenesc cu tradițiile românești și devin mici meșteșugari.
Prin Programul „Ateliere de vacanță la muzeu”, care se desfășoară până la finele lunii, reprezentanţii instituţiei spun că şi-au propus să aducă muzeul mai aproape de copii și în același timp să promoveze patrimoniul.
Activitățile muzeale cu copii au un rol educativ și ajută viitoarele generații să afle mai multe despre simplitatea vieții țăranului român.
Printre piesele de patrimoniu aflate în colecțiile muzeului se numără și măști populare înfățișând diverse personaje, realizate de meșterul Neculai Popa, originar din Neamț. Ele reprezintă sursă de inspirație pentru atelierele de pedagogie muzeală desfășurate la Muzeul de Artă Populară. În aceeași măsură, icoanele țărănești pe sticlă, dar și lucrul cu firele și transformarea lor în păpuși, stârnesc interes pentru multe categorii de vârstă. Pe fețele micilor participanți la ateliere se citește mereu bucuria de a lua parte la astfel de activități.
Programul „Ateliere de vacanță la muzeu” continuă și în această săptămână după următorul program:
– miercuri, 28 august, ora 10.00, atelier de confecționat măști tradiționale;
– joi, 29 august, ora 10.00, atelier de pictură pe sticlă;
– vineri, 30 august, ora 10.00, atelier de confecționat păpuși din fire colorate.
Pentru desfășurarea activităților sunt necesari cel puțin 5 participanți. Costul activității este cuprins între 30 și 50 de lei, iar în preț sunt incluse toate materialele necesare. Participanții vor putea pleca acasă cu propriile creații. Pentru programări și informații suplimentare, puteţi scrie pe adresa de e-mail muzeuetno@yahoo.com sau contacta numărul de telefon 0241/616133.
Redactor online: Doina Sîrbu / Sursă, foto: Muzeul de Artă Populară