Festivalul Național Mamaia revine în 2024 la formula de concurs de creație și interpretare
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 august 2024, 13:08
După 12 ani de pauză, Festivalul Național Mamaia, care a lansat unele dintre cele mai îndrăgite nume ale muzicii ușoare românești, revine anul acesta în Piațeta Perla, în formula de concurs de creație și interpretare.
Concursul se va desfășura în două etape, cea de muzică ușoară, între 23 și 25 august și cea de muzică și dans popular, între 28 și 30 august.
Festivalul legendar de la Mamaia se întoarce, după ediția jubiliară „Mamaia 60 de ani” de anul trecut. Evenimentul care a lansat unele dintre cele mai mari nume din muzica ușoară românească revine la formatul de festival-concurs anul acesta, cu două weekend-uri dedicate. Între 23 și 25 august, va avea loc, în Piațeta Perla, etapa de muzică ușoară, iar între 28 și 30 august, etapa de muzică și dans popular.
Înscrierile sunt deschise deja pe www.festivaluldelamamaia.ro, pentru ambele etape. Tot pe această pagină se regăsește regulamentul de înscriere. Doritorii se pot înscrie atât la concursul de creație, cât și la cel de interpretare, pentru competiția de muzică ușoară. Cei ce se vor înscrie la competiția de muzică populară, se pot înscrie ca interpreți vocali sau instrumentiști. Termenul limită de predare al aplicațiilor este pe 4 august.
Anul acesta, spectacolele vor fi prezentate de Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, la rândul lor foști concurenți la „Festivalul Național De Muzică Ușoară de la Mamaia”. Cei doi, vor conferi atmosferei de nostalgie, un aer modern, plin de speranță pentru noile generații de artiști, care vor participa.
Horia Moculescu, directorul juriului, declară despre reluarea Festivalului Național Mamaia: „O mare victorie a celor care au crezut în el. Poate e cel mai mare câștig al Muzicii Ușoare Românești. Am crezut cu toată ființa mea că el poate renaște și, în 2023, învingându-se toate piedicile, toate barierele, toată lipsa de susținere, la Mamaia s-au sărbătorit cei 60 de ani pe care îi împlinise. Ar trebui să spun din nou acum : «La mulți ani, Mamaia (61)!».
Sunt printre cei mai vechi participanți, alături de Margareta Pâslaru și Marina Voica. În 1965 am acompaniat, împreună cu orchestra mea, o treime din acest Festival, moment care mă umple și astăzi de mândrie, fiind în acel an, pe aceeași scenă cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Sile Dinicu și cea a Electrecordului, dirijată de Alexandru Imre. Am existat în toate posturile : solist vocal, pianist, dirijor, compozitor, cu nenumărate premii și patru Trofee, membru și Președinte de nenumărate ori în jurii și în două rânduri chiar Președintele Festivalului. Cum să nu fiu mândru că acest Festival renaște datorită celor pe care îi felicit și îi susțin, pentru că odată cu aprinderea luminilor pe scena de la Mamaia, vor reaprinde și speranțele noastre, ale Muzicii Ușoare Românești! Succes!”.
Dirijorul Ionel Tudor împărtășește următoarele gânduri: „De când există Festivalul Mamaia, el a reprezentat cel mai important eveniment în muzica ușoară/ pop românească. Din 1983, de când s-a reluat festivalul, după o nefericită pauză, am fost implicat în toate modurile posibile. Am participat ca și compozitor la secțiunea de creație, obținând, de-a lungul anilor, numeroase premii (de la cel de popularitate până la trofeu!). Ca leader al unui grup instrumental de acompaniament (în anii ’80, erau pe scena 3 formații: Orchestra Radioteleviziunii condusa de Sile Dinicu, Formația Ionel Tudor și cea a lui Alexandru Wilmany), am acompaniat ani de zile ambele secțiuni. Am continuat, apoi, ca dirijor al Big Band-ului Radio, fiind prezent la numeroase ediții. Iar, ca profesor și compozitor, am adus pe scena festivalului numeroși tineri interpreți (Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Gabriel Cotabiță, etc). Iată cât sunt de legat de acest festival care reprezintă «Sanremo-ul» nostru! Aici, la Mamaia, s-au lansat unele dintre cele mai mari șlagăre ale muzicii ușoare românești, cântece care au făcut istorie, dar și voci care au rămas repere interpretative ale muzicii românești. Mamaia a reprezentat mult timp și un prilej pentru generațiile de tineri compozitori și interpreți de a concura, pe aceeași scenă, cu marile nume de autori și marile voci ale vremii, în mod fair play, învățând de la aceștia și de a lega prietenii de o viață, în mediul elegant și plin de respect pe care acest festival îl reprezenta! Succes Mamaia, succes tuturor participanților si organizatorilor!”.
Ediția aniversară „Mamaia 60” a avut loc anul trecut și a readus în Piațeta Perla emoția intensă a celor mai fredonate șlagăre din repertoriul nemuritor al muzicii ușoare românești în interpretarea unora dintre cei mai iubiți artiști români: Corina Chiriac, Marina Voica, Loredana Groza, Călin Geambașu, Gabriel Cotabiță și mulți alții. Am comemorat împreună marile voci ale Mălinei Olinescu și Laurei Stoica.
Festivalul Național Mamaia este organizat de Consiliul Județean Constanța și Centrul Cultural „Teodor T. Burada” Constanța și este produs de Media Group Services International prin divizia de evenimente Kimaro Entertainment.
Redactor – Daniel Țăndăreanu