99% nu este Ebola
Publicat de Adina Sîrbu, 11 august 2014, 00:35
Posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România se infirmă în proporţie de 99%, a declarat aseară, managerul Institutului de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, Adrian Streinu-Cercel, cu referire la ploieşteanul recent întors din Nigeria şi care a fost internat cu simptome de febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică.
El este supus unor investigaţii medicale pentru stabilirea exactă a diagnosticului, iar rezultatul analizelor medicale prelucrate în laboratorul acreditat din Germania privind posibila infectare cu virusul Ebola va fi cunoscut în minimum 72 de ore şi maximum o săptămână.
Redactorul nostru, Marilena Frâncu, are mai multe detalii: Atenţie insert M. Frâncu 1,40
Dr. Matei Bals”. Redactorul nostru, Nicoleta Stoian, a stat de vorbă cu managerului spitalului, Adrian Streinu Cercel, şi a aflat care este starea pacientului: Atenţie insert Stoian-Ebola 1,06 –––––––––––––– Echipa de specialişti ai Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ condusă de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a informat Ministerul Sănătăţii că, în urma consultului medical, se infirmă ‘într-un procent de 99% posibilitatea ca pacientul transferat din Ploieşti să fie infectat cu virusul Ebola’.
Totuşi, potrivit protocolului în astfel de situaţii, membrii echipajului ambulanţei cu care pacientul a fost transportat la Bucureşti au purtat costume de protecţie speciale, iar la întoarcerea din cursă autovehiculul a fost dezinfectat.
De asemenea, s-a procedat la dezinfectarea tuturor zonelor în care a fost primit şi consultat pacientul la spitalul din Ploieşti.
În plus, soţia şi fiul bărbatului au fost izolaţi voluntar la domiciliu, deşi nu prezintă niciun simptom, iar la domiciliul din Ploieşti al acestora a fost efectuată şi dezinfecţia cu substanţe clorigene.
Între timp, specialiştii de boli infecţioase ai Institutului Matei Balş au făcut publice informaţii importante pentru populaţie privind infectarea cu virusul Ebola, şi anume:
Pacientul nu este contagios în perioada de incubaţie, care durează între 2 şi 21 de zile;
Pacientul devine contagios odată cu apariţia simptomelor;
Virusul Ebola se transmite nu din aer, ci direct, prin contact cu: sângele infectat, secreţii, ţesuturi şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate;
Ceremoniile funerare africane care implică contact direct neprotejat cu decedatul sunt cunoscute ca au rol în transmitere;
Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică aşa cum a fost observată la flavivirusul Marburg şi poate fi presupusă şi pentru virusul Ebola;
Contactul fizic simplu cu o persoana bolnavă se pare că nu este suficient pentru a contacta boala;
Transmiterea prin obiecte puternic contaminate este aparent posibilă.