IPJ Constanța: Precizări despre testele rapide pentru depistarea drogurilor, folosite de polițiști în trafic
Publicat de Adina Sîrbu, 4 august 2024, 07:02 / actualizat: 4 august 2024, 14:19
UPDATE 2:
Având în vedere accidentul rutier care a avut loc, în această dimineață, pe bulevardul Ferdinand din municipiul Constanța, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța este abilitat să comunice următoarele:
Testele rapide utilizate de către Poliția Română sunt teste rapide de screening sau de orientare și nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, așa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML, iar, în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat și prin alte metode de investigație.
În acelasi sens, în cazul aparatelor drugtest model Drugtest Drager 5000, mijloace tehnice din dotarea poliției, producătorul menționează faptul că „sistemul de măsurare este destinat identificării simultane, calitative, a substanțelor sau claselor de substanțe din saliva umană, în scopuri de diagnosticare (diagnosticare in-vitro) sau în aplicații de medicină legală.
Sistemul de testare Drug Test Drager 5000 este un procedeu de măsurare calitativă pentru identificarea substanțelor căutate sau ale metaboliților lor în probă deasupra unei valori limită a concentrației (Cut-off) și de aceea furnizează numai un rezultat analitic preliminar (Procedeu de screening).
Pentru a obține un rezultat analitic confirmat, trebuie utilizată încă o altă metodă specifică în laboratoarele instituțiilor sanitare autorizate.
Tocmai de aceea, în cazul accidentelor cu victimă, pe lângă testarea cu aparatele din dotare, ce se realizează ori de câte ori starea persoanei implicate în accident o permite, sunt recoltate probe biologice.
Astfel, se stabilește cu exactitate prezența alcoolului sau substanțelor interzise în corpul participantului la trafic, printr-un procedeu ce reprezintă probă în cadrul procesului penal, a transmis IPJ Constanța.
_________________
UPDATE 1:
O anchetă este desfășurată în cazul accidentului mortal de pe b-dul Ferdinand, în care a fost implicat un autobuz CT BUS.
În paralel, compania de transport public va efectua o cercetare internă și va acorda tot sprijinul organelor de anchetă abilitate, a informat conducerea CT BUS.
_________________
UPDATE:
Reprezentanții IPJ Constanța au transmis un comunicat privind accidentul rutier din această dimineață, de pe bulevardul Ferdinand, în urma căruia o femeie, pieton, a fost lovită mortal de un autobuz:
La data de 4 august a.c., în jurul orei 7.35, polițiști din cadrul Serviciului de Siguranță Rutieră au fost sesizați cu privire la faptul că, pe bulevardul Ferdinand, din municipiul Constanța, s-a produs un accident rutier.
Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că un bărbat de 63 de ani ar fi condus un autobuz și ar fi accidentat o femeie de 77 de ani, iar în urma accidentului rutier, femeia a decedat.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe interzise.
Cercetările continuă, în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea accidentului rutier, într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
_________________
Un accident rutier (pieton prins sub autobuz), soldat cu o persoană decedată, s-a produs, duminică dimineața, pe b-dul Ferdinand din municipiul Constanța, în zona Consulatulului Turciei.
Potrivit purtătorului de cuvânt SAJ Constanța, dr. Claudia Tatarici, o persoană de sex feminin, în vârstă de 77 de ani, pieton, a fost extrasă de sub un autobuz și declarată decedată de către echipajul medical.
La fața locului au intervenit ISU Constanța cu Descarcerarea Fripis și o ambulanță SAJ C2.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ