AUDIO | Nisip grosier, curenți periculoși și ape înșelătoare, după lărgirea plajelor
Publicat de Adina Sîrbu, 29 iulie 2024, 12:25
Vacanța la Marea Neagră este tulburată, din când în când, de știri privitoare la cazuri de înec. Și sunt tot mai multe în ultimii 10 ani. Doar în primele două luni din această vară, 12 oameni au murit înecați.
Sunt și cazuri în care unii turiști nu respectă îndrumările salvamarilor, dar tot salvamarii vorbesc de apariția unor curenți periculoși, de dată recentă, iviți în ultimii ani, de când s-a încheiat operațiunea de lărgire a plajelor și care au creat inclusiv gropi în apropiere de țărm, unde șansele de a scăpa sunt minime.
Poate că unii din acei teribiliști care se aruncă în apele mării, când scăldatul este interzis, ar fi avut șanse mai mari să se salveze în absența acestor curenți nou apăruți. Dovada ar fi că există multe veri înainte de 2015, în care, nordul litoralului nu a avut nici un caz de înec pe întreg sezonul.
Pentru a analiza efectul lărgirii plajelor și influența asupra riscului de înec, Marian Cosor l-a invitat la Radio Constanța pe Florin Tătui, conferențiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității București și cercetător asociat la Staţiunea de Cercetări Marine şi Fluviale Sfântu Gheorghe.
Toate explicațiile privind apariția curenților RIP și a gropilor periculoase din mare, dar și despre cât de potrivite au fost soluțiile tehnice folosite în cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere, cu referire la digurile supradimensionate construite în larg și la nisipul grosier utilizat la înnisipare, le puteți asculta în interviul următor:
Redactor online: Adina Sîrbu