Episoade de caniculă și vreme instabilă, la final de iulie
Publicat de Adina Sîrbu, 28 iulie 2024, 18:02
Săptămâna viitoare începe cu vreme caniculară şi disconfort termic ridicat în sudul ţării, dar cu instabilitate accentuată în jumătatea de nord.
După câteva zile de respiro, arşiţa va cuprinde din nou toată ţara, a precizat, pentru Radio România Actualităţi, Mihai Huştiu de la Administraţia Naţională de Meteorologie:
Începem săptămâna cu o vreme caniculară în Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile chiar mai cresc puţin, 37 – 38° estimate pentru sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei, 35-36° de grade şi în Bucureşti, dar în restul ţării, în jumătatea de nord, încă de luni, temperatura va marca o scădere, cu temperaturi de 25° prin nordul ţării. Este vorba de un front atmosferic rece care va traversa ţara noastră şi, ca urmare, avem parte de această scădere de temperatură şi chiar instabilitate spre orele serii în regiunile sudice şi în special în Muntenia, prin Dobrogea izolat şi prin Oltenia, unde aşteptăm averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Marţi şi miercuri temperaturile scad şi în partea de sud a ţării, va fi o răcorire în mai toată ţara. Temperaturile nu mai trec de 33-34° marţi şi miercuri pe nicăieri prin ţară. Prin partea de sud sunt aşteptate aceste temperaturi, urmând ca, de joi încolo, să revină canicula, prin Câmpia de Vest, Câmpia Română. Vineri va fi o zi caniculară în mai toată ţara. Temperaturile cresc şi ajung la 38°, posibil 39°.
Şi în august vor fi perioade caniculare, însă nu la aceeaşi intensitate ca în această lună, indică primele estimări ale meteorologilor. Din datele de până acum, deşi nu s-a încheiat încă, iulie 2024 pare să fie cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteo în România, spune Mihai Huştiu:
Primele estimări pentru august indică temperaturi mai ridicate faţă de normal pe tot parcursul acestei luni. În regiunile sudice s-ar putea să avem intervale de caniculă şi disconfort termic. O lună august care se anunţă şi cu un deficit de precipitaţii în multe zone. Probabil că nu va fi la fel de cald în luna august, aşa cum a fost această lună iulie, care până acum, cel puţin din datele preliminare, pare a fi cea mai caldă din tot şirul de observaţii, peste luna iulie a anului 2007, când abaterea faţă de normă a fost de 3,5°, acum suntem undeva la 3,7° faţă de norma climatologică. Cu alte cuvinte, primele date arată că luna iulie a fost cea mai caldă din tot şirul de observaţii.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă