Cum a fost activitatea la nivelul IPJ Constanţa, în prima jumătate a acestui an
Publicat de Doina Sirbu, 26 iulie 2024, 12:45
Conducerea Inspectoratului de Poliție a prezentat câteva date statistice ale activității din prima jumătate a acestui an. Din punct de vedere al managementului integrat al ordinii și siguranței publice, în primul semestru al acestui s-au consemnat creșteri de 25 % la faptele descoperite în flagrant și de 30 % la contravențiile aplicate.
Și capitolul siguranței rutiere a înregistrat creșteri, fiind reținute cu 5 % mai multe permise de conducere și efectuate cu, atenție !, 357 % mai multe testări etilotest. De asemenea un plus de 120 % s-a înregistrat și în privința testărilor pentru constatarea prezenței în organism a substanțelor psihoactive.
“În ceea ce privește management-ul integrat al ordinii și siguranței publice, au fost descoperite în flagrant cu 25% mai multe fapte decât în aceeași perioadă a anului 2023. Au fost soluționate un număr de 3.539 de petiții, au fost ridicate 3.211 permise de conducere în vederea suspendării, cu un plus de 4,93%, testări etilotest 11.546, un plus de 357%, testări pentru constatarea prezenței în organism a substanțelor psihoactive – 2.564, un plus de 118 față de aceeași perioadă a anului trecut”, spune comandantul Inspectoratului Județean de Poliție, Chestor de Poliție, Dumitru Bîltag.
Comparativ cu primul semestru al anului trecut, în prima jumătate a acestui an, s-au înregistrat cu 20 % mai multe apeluri telefonice la Serviciul de urgență 112 care au necesitat intervenția Poliției. Acesta poate fi un semn că lumea are încredere în intervenția forțelor de ordine ale Poliției, dar în același timp poate fi și un indicator al creșterii numărului de fapte antisociale.
“În perioada analizată, apelurile la 112 au fost în număr de 16.496 aproximativ o creștere de 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ne bucurăm că cetățeanul a ales să ne contacteze și să sesizeze prin apeluri la sistemul național 112. Asta eu cred că arată și faptul că cetățenii au încredere să vină spre noi și să ne solicite rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, a main spus chestorul de Poliție Dumitru Bîltag, șeful Inspectoratului Județean.
Într-o conferință de presă, conducerea Inspectoratului de Poliție a prezentat rezultatele din prima jumătate a acestui an. Potrivit statisticilor, fenomenul infracțional este ținut sub control, cu creșteri și scăderi care conferă activității polițiștilor constănțeni fermitate și credibilitate.
“Putem să tragem concluzia că activitatea desfășurată și rezultatele obținute de IPJ Constanța în semestrul I al anului 2024 confirmă faptul că fenomenul infracțional la nivelul județul Constanța este ținut sub control. Infracțiunile sesizate au crescut cu 7% față de anul trecut, însă infracțiunile stradale sunt mai puține cu 18,11% față de aceeași perioadă. Infracțiunile fragrante cresc cu 25% – furtul și tâlhăria scad cu 6,77%, respectiv 18,29%. Riscul rutier este în scădere, raportat la numărul persoanelor decedate în accidente rutiere, respectiv o scădere de 17%. Infracțiunile contra ordinii și liniștii publice scad cu 10,60%”, a precizat chestorul de Poliție Dumitru Bîltag, șeful Inspectoratului Județean.
Sunt multe lucruri bune de evidențiat în activitatea Inspectoratului de Poliție, în prima jumătate a acestui an, și cel mai important ar fi faptul că, potrivit statisticilor și declarațiilor conducerii Inspectoratului, fenomenul infracțional este ținut sub control. Dar există și unele minusuri care, așa cum a spus Dumitru Bîltag, șeful Inspectoratului, “îi fac pe polițiști să fie bântuiți de nevoia cetățeanului de a fi protejat”.
“Întotdeauna este loc de mai bine, suntem conștienți de faptul că avem și o serie de probleme, o serie de neajunsuri, o serie de disfuncționalități. Însă, așa cum v-am făcut eu precizarea, în permanență noi vom analiza evoluția fenomenului infracțional, evoluția situației operative de pe raza județului Constanța și cu siguranță vom dispune toate măsurile necesare astfel încât să oferim servicii de calitate cetățenilor. Noi, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniu și acționăm de fiecare dată în sistem integrat, cu toate structurile MAI, nu facem altceva decât să producem siguranță pentru cetățean și ne dorim ca fiecare dintre noi să fim bântuiți în sens pozitiv de nevoia cetățeanului de a fi protejat. Aceasta aceasta este ceea ce noi ne propunem și vă asigur că luăm foarte în serios aceste activități care, practic, nu reprezintă altceva decât misiunea noastră și suntem obligați să facem tot ce ține de noi pentru a ne face datoria ca la carte. Proiectul de la Constanța vă asigur că este un succes, suntem interesați să rezolvăm toate problemele, nu se pot rezolva de pe o zi pe alta, se rezolvă totul etapizat, dar vă asigur că analizăm în permanență situația operativă, locul și situația în care ne aflăm și dispunem în permanență măsuri pentru a ne îndeplini obiectivele în plan instituțional”, a mai declarat chestorul de Poliție Dumitru Bîltag, șeful Inspectoratului Județean.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Laurenţiu Despina