Recomandări ale Poliției de Frontieră pentru tranzitarea graniței în sezonul estival
Publicat de Adina Sîrbu, 13 iulie 2024, 17:32
Poliţia de Frontieră Română şi-a adaptat misiunile în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, aproximativ 3.800 poliţişti de frontieră desfăşurând, zilnic, activităţi de supraveghere şi control pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.
În prezent, formalităţile de frontieră se desfaşoară cu operativitate, pentru fiecare persoană fiind necesare 1-2 minute, iar supraaglomerarea este cauzată de depaşirea capacităţii infrastructurii punctelor de frontieră de către numărul mare de autovehicule.
Date fiind temperaturile ridicate la nivelul întregii ţări, dar și traficul intens de la graniţă, în principalele puncte de frontieră – Nădlac II, Borş, Giurgiu şi Vama Veche – sunt amplasate, cu sprijinul IGSU, puncte de prim-ajutor, astfel că voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate, în caz de nevoie.
Polițiștii de frontieră reamintesc faptul că autoritatile bulgare au început lucrările de reparaţii pe partea bulgară la Podul Prieteniei dintre Ruse şi Giurgiu, lucrări ce vor dura aproximativ 2 ani și care se desfășoară zilnic, timp de 10-12 ore, iar circulaţia se face alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat.
În sezonul estival, 1,5 milioane de oameni folosesc Podul Prieteniei pentru a ajunge în destinaţii precum Turcia, Grecia şi Bulgaria, astfel că se preconizează timpi ridicați de aşteptare prin PTF Giurgiu, iar participanţii la trafic sunt sfătuiți să utilizeze aplicaţia Trafic Online, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele de trecere, precum şi celelalte puncte de trecere a frontierei deschise în regim internaţional de la graniţa cu Republica Bulgaria, după cum urmează:
– pe raza judeţului Dolj: PTF Calafat şi PTF Bechet (BAC);
– pe raza judeţului Teleorman: PTF Zimnicea (BAC), PTF Turnu Măgurele (BAC);
– pe raza judeţului Călăraşi: PTF Călăraşi (BAC);
– pe raza judeţului Constanţa: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipniţa şi PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08.00 la ora 20.00.
La nivelul ITPF Giurgiu, pentru fluidizarea traficului, sunt suplimentate atât arterele de control, cât şi numărul poliţiştilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor de călătorie, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.
Pentru evitarea aglomerației și scurtarea timpului de control, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei, pregătirea din timp a documentelor de călătorie precum şi verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară. Pentru călătoriile efectuate de pe aeroporturi în spaţiul Schengen, minorilor le sunt necesare aceleaşi documente ca şi în punctele de frontieră terestre, iar informaţii suplimentare privind documentele necesare copiilor care călătoresc în afara graniţelor ţării sunt disponibile pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro.
Pentru aflarea condiţiilor de călătorie impuse de diferite state din lume, poate fi consultat site-ul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi paginile dedicate misiunilor diplomatice la Bucureşti, se mai arată în comunicatul Poliției de Frontieră.
Sursă: Agerpres/ Redactor: Adina Sîrbu