OUG privind siguranţa rutieră va fi modificată în privința suspendării permiselor
Publicat de Adina Sîrbu, 11 iulie 2024, 12:17
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în şedinţa de Guvern, că Ordonanţa de urgenţă nr. 84/2024 privind siguranţa rutieră va fi modificată. Astfel, în situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.
„Modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră, mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să îi pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a declarat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.
El a adăugat că autorităţile vor monitoriza foarte atent, în continuare, problema testării antidrog. „Doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai”, a subliniat Ciolacu.
„Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă de azi”, a menţionat premierul.
Potrivit proiectului de OUG, pus în dezbatere publică, permisul de conducere retras persoanelor suspectate că au consumat droguri sau alcool şi care fie au refuzat testarea, fie au fost testate cu mijloace certificate, va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate în acest interval.
Aceeași ordonanță mai stabilește și că mașinile parcate regulamentar vor putea fi ridicate, însă doar în anumite condiții.
Polițiștii rutieri sau cei locali vor putea decide ridicarea unui vehicul staționat regulamentar și relocarea lui, dacă în respectiva zonă se desfășoară lucrări ori dacă e nevoie de eliberarea zonei pentru intervenția serviciilor de urgență.
Mașinile ridicate în astfel de situații vor fi mutate în imediata apropiere a locului staționării acestora ori în cea mai apropiată parcare.
În cazul relocării unui vehicul, proprietarul nu va trebui să plătească cheltuielile pentru ridicarea și transportul acestuia și trebuie să fie informat, de autoritatea locală sau administratorul drumului, cu privire la locul unde acesta a fost mutat.
Ordonanța de Urgență nr. 84 din 28 iunie 2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere poate fi studiată AICI.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Florentina Stan/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Unsplash