TULCEA: În satul pescăresc tradiţional, a început tabăra DeltArt 2024
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 iulie 2024, 19:56
Mai mulţi artişti din România participă, începând din această săptămână, la tabără de sculptură şi pictură DeltArt 2024, organizată de Primăria municipiului Tulcea, în Satul pescăresc tradiţional, aflat la marginea oraşului Tulcea.
Tabăra este deschisă publicului, include ateliere de pictură pentru elevi şi adulţi, iar la finele acesteia patrimoniul obiectivului turistic amenajat cu fonduri europene se va îmbogăţi cu patru sculpturi în piatră şi zece lucrări de artă plastică semnate de artiştii participanţi la eveniment.
‘Un asemenea eveniment se cere. A fost visul unor artişti de dinaintea mea, cu mult sau cu mai puţin, şi, pentru că mă mănâncă mâinile să fiu cioplitor din piatră, am zis să-i invit pe colegii mei, prietenii mei cu care m-am văzut în alte tabere să începem să cioplim piatră, că piatră este. Avem aici piatră, vânt şi peşte’, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul secţiunii de sculptură a taberei, Gheorghe Munteanu.
El a mai spus că doreşte ca Satul pescăresc tradiţional să poarte ‘eticheta artistică a oraşului’, cu atât mai mult cu cât în judeţ se află cel mai fin calcar din România.
‘Tot ce înseamnă astăzi patrimoniu universal, plecând din Egipt până în nordul Europei, s-a numit comandă socială. Deci, n-ai comanditarul, artistul moare de foame, iar valoarea lucrării niciodată nu e plătită, decât ca formă fizică, nicidecum ca valoare în sine. Valoarea trebuie să fie dată de cel care priveşte’, a afirmat artistul Cezar Stoica, participant la tabăra de sculptură.
Potrivit Primăriei municipiului, la tabăra DeltArt 2024 mai participă sculptorii Cătălin Oancea, Cristian Ciubotaru şi Marcel Slezinger, precum şi artiştii plastici Traian şi Iulia Tsamuris, Georgeta Gherghinoiu, Răzvan Dragoş, secţiunea de artă plastică fiind coordonată de preşedintele filialei teritoriale a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Doru Luchian.
Reprezentantul autorităţii locale, Ion Boncea, a precizat că tabăra se va încheia la finele săptămânii viitoare, sâmbătă, 13 iulie, cu vernisajul expoziţiei organizate de artiştii participanţi, iar până atunci DeltArt 2024 va găzdui inclusiv ateliere gratuite pentru elevi şi adulţi.
‘De luni, câte 50 de copii pe zi vor veni la atelierele organizate în cadrul taberei să lucreze în atelierele de pictură. Oricine doreşte să vină e bine-venit. Marţi, va fi un atelier de pictură, miercuri, unul de modelare de lut, iar joi va fi un atelier de sculptură’, a menţionat reprezentantul Primăriei municipiului Tulcea, Ion Boncea.
Aflat la marginea oraşului Tulcea, pe malul mini-deltei cunoscută sub numele Zagăn, Satul pescăresc, obiectiv inaugurat în anul 2015, este practic un parc tematic sistematizat cu trei alei majore ce încearcă să reconstituie Delta Dunării, pe fiecare fiind amplasate construcţii reprezentative localităţilor din Delta Dunării, respectiv locuinţe, o cherhana, un bufet sătesc, mori de vânt din lemn, precum şi un corp administrativ care constituie centru de informare.
‘Noi am trimis o adresă tuturor primăriilor care au reprezentare în Satul pescăresc tradiţional, în dorinţa noastră de a le convinge să adopte o casă de aici pe care să o întreţină şi să o amenajeze, conform tradiţiilor lor. Din păcate, până acum, avem un singur răspuns de la comunitatea ucraineană’, a mai spus Boncea.
Proiectul de amenajare a Satului pescăresc tradiţional, cu un buget total de 5,3 milioane de lei, finanţat din fonduri europene prin Grupul local pentru pescărie durabilă în Delta Dunării, a avut ca obiective creşterea atractivităţii patrimoniului natural al zonei şi sensibilizarea populaţiei locale cu privire la importanţa cunoaşterii şi protejării patrimoniului natural şi cultural.
În sat funcţionează şi un restaurant.
Sursa – Agerpres / redactor online – Daniel Țăndăreanu