Aveţi diabet? Când v-aţi testat ultima oară rinichii?
Publicat de magda.chirana, 15 martie 2015, 11:23
Specialiștii atrag atenția că aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat vor face boală cronică de rinichi în cursul vieții.
Prin urmare, testarea periodică a funcțiilor renale este esențială pentru diagnosticarea precoce a afecțiunii renale care, de multe ori, nu are simptome, dar poate evolua rapid.
Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să efectueze acest test cel puțin o dată de pe an. În cazul celor care suferă de hipertensiune arterială, testarea funcției renale include, de asemenea, estimarea ratei de filtrare glomerulară prin intermediul ureei și creatininei, iar screening-ul ar trebui realizat, de asemenea, periodic.
„Fiecare persoană cu diabet zaharat ar trebui să facă screening periodic pentru boală cronică renală, la fel cum fiecare persoană cu boală cronică renală ar trebui să testeze dacă are diabet, deoarece, din păcate, de multe ori cele două boli cronice se condiționează reciproc. Având în vedere că este vorba de niște afecțiuni pe care persoana le va avea toată viața, este extrem de importantă diagnosticarea cât mai timpurie a lor, pentru a controla cât mai bine progresia acestora.”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale.
Studiul PREDATORR arată că România se confruntă cu o situație îngrijorătoare – aproximativ 1.3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi. Boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin respectarea unor reguli de stil de viață sănătosc care include: exerciții fizice moderate, controlul nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea tensiunii arteriale, reducerea consumului de sare, consumul a aproximativ 1.5 – 2 litri de apă pe zi