21 iunie – Ziua internaţională Yoga (ONU)
Publicat de Doina Sirbu, 21 iunie 2024, 08:56
Ziua internaţională Yoga este sărbătorită, în fiecare an, la 21 iunie, ziua solstiţiului de vară.
În 2024, tema Zilei internaţionale Yoga este „Yoga pentru împuternicirea femeilor”, marcând cea de-a zecea aniversare a evenimentului. Scopul este de a transforma Yoga într-o mişcare larg răspândită care pune accent pe bunăstarea femeilor şi promovează sănătatea şi pacea globală. Împuternicirea femeilor are ca scop crearea unei societăţi în care toate femeile îşi pot face propriile alegeri şi sunt capabile să acţioneze cu încredere. Prin practica regulată de Yoga, femeile nu pot doar să-şi tonifice corpul, ci şi să cultive un sentiment de rezistenţă mentală şi de determinare, dându-le putere în diferite etape ale vieţii lor. Concentrarea Yoga pe respiraţia atentă, meditaţia şi mişcarea blândă ajută la calmarea sistemului nervos, la scăderea nivelului hormonilor de stres şi la promovarea unui sentiment de pace interioară. Practica regulată favorizează bunăstarea mentală şi rezistenţa emoţională, se arată pe https://www.un.org/.
Evenimentul anual, organizat la sediul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, de Misiunea Permanentă a Indiei la ONU în colaborare cu Secretariatul ONU, are loc la 21 iunie 2024, la ora 6.00 pm (EDT).
Din 2015, temele Zilei internaţionale Yoga au fost: „One World, One Health” (2023), „Yoga for Humanity” (2022), „Yoga for well-being” (2021), „Yoga at Home and Yoga with Family” (2020), „Climate Action” (2019), „Yoga for Peace” (2018), „Yoga for Health” (2017), „Connect the Youth” (2016), „Yoga For Harmony And Peace” (2015).
La 27 septembrie 2014, premierul indian Narendra Modi a înaintat, în cadrul unui discurs susţinut în faţa Adunării Generale a ONU, propunerea privind instituirea în 21 iunie a Zilei internaţionale Yoga, care a fost susţinută de peste 150 de state. La 11 decembrie 2014, Adunarea Generală a ONU a proclamat data de 21 iunie drept Ziua internaţională Yoga, în urma adoptării rezoluţiei 69/131. Rezoluţia a fost aprobată de un număr record de 177 din 193 de state membre.
Ziua internaţională Yoga a fost sărbătorită pentru prima dată în 2015, când şcoli de Yoga, atât din India, cât şi din întreaga lume au organizat o serie de programe speciale pentru marcarea acestei zile.
Yoga este un grup de practici sau discipline fizice, mintale şi spirituale, ce îşi are originile în India antică. Cuvântul „Yoga” derivă din sanscrită şi înseamnă uniune, simbolizând uniunea dintre corp, minte şi spirit sau conştiinţă. În prezent, Yoga este practicată în forme variate în întreaga lume şi promovează atât sănătatea fizică, cât şi pe cea mintală. Dar Yoga este mai mult decât o activitate fizică. Potrivit unuia dintre cei mai faimoşi practicanţi ai săi, B.K.S. Iyengar, „Yoga cultivă modalităţile de menţinere a unei atitudini echilibrate în viaţa de zi cu zi şi oferă abilităţi în realizarea acţiunilor persoanei respective”, notează site-ul https://www.un.org/.
Yoga a fost înscrisă de UNESCO, în 2016, pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, notează site-ul https://ich.unesco.org/.
La 20 iunie 2021, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în colaborare cu Guvernul Indiei, a lansat „WHO mYoga” – o aplicaţie de Yoga ce îi ajută pe oameni să rămână activi şi sănătoşi. Aplicaţia conţine o colecţie de videoclipuri şi fişiere audio pentru a preda şi însoţi practica Yoga şi este un instrument uşor de utilizat şi gratuit atât pentru cei care încearcă Yoga pentru prima dată, cât şi pentru cei care practică deja Yoga în mod regulat. Nu este nevoie de echipament special, iar utilizatorii pot învăţa sau exersa între 3 şi 45 de minute, astfel încât chiar şi oamenii ocupaţi îl pot folosi pentru a deveni activi, conform https://www.who.int/.
Aplicaţia a fost dezvoltată de BeHe@lthy BeMobile, o iniţiativă comună între Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii. Contribuţia experţilor din întreaga lume a fost organizată de unitatea OMS de Medicină Tradiţională, Complementară şi Integrativă şi Institutul Naţional de Yoga Morarji Desai (centrul colaborator al OMS pentru medicina tradiţională). „WHO mYoga” a fost creat ca răspuns la Strategia globală de medicină tradiţională 2014-2023, care îşi propune să consolideze calitatea, siguranţa şi eficacitatea medicinei tradiţionale şi complementare.
După cum se subliniază în Planul de acţiune global al OMS privind activitatea fizică 2018-2030, practica de rutină a Yoga – o tradiţie veche de 5.000 de ani – este un instrument valoros pentru oamenii de toate vârstele pentru a face din activitatea fizică o parte integrantă a vieţii şi a atinge nivelul necesar pentru promovarea unei bune sănătăţi. Adulţii necesită cel puţin 150 de minute pe săptămână de activitate de intensitate moderată. Activitatea fizică regulată este un factor de protecţie bine stabilit pentru prevenirea şi tratarea multor boli netransmisibile şi a factorilor lor de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, excesul de greutate şi obezitatea. Activitatea fizică este asociată cu îmbunătăţirea sănătăţii mintale, prevenirea şi întârzierea demenţei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a bunăstării.
Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: pexels.com