Strigăt al persoanelor seropozitive: „Vrem să trăim!”
Publicat de magda.chirana, 15 martie 2015, 07:35
Federaţia UNOPA (a persoanelor afectate de HIV-SIDA) a lansat campania „Vrem să trăim!”, o acţiune care aduce în atenţia autorităţilor problema accesului la tratament al pacienţilor care trăiesc cu HIV şi solicită măsuri imediate pentru prevenirea întreruperilor de tratament.
Campania atrage atenţia celor responsabili că de bunul mers al accesului pacienţilor seropozitivi la tratament depinde viaţa lor, iar în momentul în care aceştia nu primesc tratament se simt ca şi condamnaţi la moarte.
Anul 2014 a fost un an în care s-au înregistrat foarte multe întreruperi ale accesului la tratament pentru persoanele infectate cu HIV.
Anul 2015 a început cu probleme în câteva judeţe, iar în primele două luni s-au semnalat mai multe situaţii de întrerupere de tratament.
Prin această campanie, UNOPA solicită decidenţilor un buget clar pentru programul de tratament al infecţiei cu HIV.
„Campania „Vrem să trăim!” propune şi cere celor responsabili, de la nivel central şi local, o altă atitudine faţă de situaţia pacienţilor care trăiesc cu HIV. E nevoie de o atitudine preventivă, de măsuri luate din timp în direcţia asigurării bugetului pentru tratament, a realizării la timp a achiziţiilor de medicamente, a aprovizionării cu medicamente de la distribuitori, a prevenirii exportului paralel al medicamentelor necesare pacienţilor din Romania. Am obosit să ne luptăm pentru a rezolva probleme care s-au petrecut deja, este timpul ca programul de tratament să funcţioneze din nou fără probleme la toate nivelele. Nu vrem să cautăm vinovaţi, vrem să construim şi să aplicăm soluţii funcţionale pentru ca viaţa pacienţilor seropozitivi să fie protejată, să li se ofere siguranţă în loc de stres, să li se ofere suport în loc de drumuri nenumărate pentru tratament” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Campania are o componenţă online în jurul unui film creat special în acest sens, precum şi o serie de dezbateri şi acţiuni menite să sprijine autorităţile să identifice şi să implementeze soluţii pentru a asigura accesul pacienţilor la tratamentul necesar.