FOTO | După doradă, specialiștii INCDM Constanța vor să aclimatizeze și lavracul sau bibanul de mare european

Publicat de Adina Sîrbu, 29 mai 2024, 07:14
Lavracul sau bibanul de mare european (Dicentrarchus labrax), specific Mediteranei, un peşte foarte gustos şi comercializat la scară largă, ar putea fi crescut și în Marea Neagră. Specialiștii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța vor să vadă în ce măsură acești pești se pot adapta la condițiile de salinitate și temperaturi mai scăzute de pe litoralul nostru.
Prin proiectul „Nucleu dedicat studierii surselor de hrană sustenabile la litoralul românesc”, colectivul de acvacultură marină al INCDM realizează o serie de cercetări în laborator dedicate acestei specii de interes, utilizând juvenili din Marea Adriatică. Pasul următor va consta în testări de acvacultură în instalaţii pilot tip vivieră submersibilă în Marea Neagră.
Cercetătorii INCDM estimează că, într-un an și jumătate, bibanii care se vor adapta vor avea o greutate de aproximativ 700 de grame.
Proiectul deschide perspectiva dezvoltării de crescătorii în Marea Neagră, iar adaptarea bibanului ar avea efecte economice benefice, dat fiind faptul că este un pește foarte apreciat de consumatori.
În urmă cu un an, după ce proiectul de adaptare a păstrăvului la apă sărată a avut succes, cercetătorii constănțeni au derulat un proiect asemănător, de aclimatizare a doradei în bazinele institutului. Acești pești, și ei specifici Mediteranei, s-au adaptat bine și au ajuns, de la câteva grame, până la o jumătate de kilogram.
Într-un interviu pentru Radio Constanța, dr. Magda Nenciu, cercetător ştiinţific, spunea că preocupările de acvacultură ale Institutului sunt orientate spre diversificarea paletei de specii care pot fi crescute pe litoralul nostru:
Am făcut în trecut și testări pe alte specii. Pe păstrăv, spre exemplu, și rezultatele au fost foarte încurajatoare. Am constatat că această specie poate fi crescută în cuști, în mare, în timpul sezonului rece. Și având în vedere acest lucru, ne-a venit ideea de a suplimenta cu o altă specie, care ar putea fi crescută în aceleași cuști pe timpul verii. Ne-am gândit și la bibanul de mare, dar anul acesta (anul trecut n.red.) ne-am oprit la doradă. Am achiziționat exemplare dintr-o crescătorie din Italia. Peștii au trăit la o salinitate de 35 la mie, caracteristică pentru bazinul Mării Mediterane. Au fost transportați, i-am transferat într-un bazin cu o apă preparată, utilizând sare de mare pentru a mima exact salinitatea din crescătorie și i-am ținut în carantină o săptămână. Au fost câteva sute de exemplare, puiet, în vârstă de două luni, cântărind undeva între 5 și 7 grame. Absolut nicio mortalitate nu s-a înregistrat. În perioada de carantină, peștii s-au adaptat treptat, au început să mănânce. Ideea experimentului este să testăm modul în care se comportă atunci când îi transferăm în apa Mării Negre direct, fără a face acest lucru gradual. Pentru că, dacă ne gândim că un investitor achiziționează un lot de sute de mii de exemplare și le transportă pentru a le introduce în cuşcă, nu are nici timp, nici logistica necesară pentru a face acest transfer gradual.
Recent, INCDM a anunțat, pe o rețea de socializare, că „rezultatele cercetărilor de acvacultură marină au fost transferate pentru beneficiul societății. Astfel, exemplare din lotul de doradă adaptat creșterii în condiții de captivitate la litoralul românesc sunt găzduite de Acvariul din Constanța, urmând a face parte din expoziția pentru cunoașterea tainelor mediului marin. De asemenea, în cele două instituţii constănţene emblematice se vor desfăşura experimente şi cercetări comune dedicate acvaculturii şi acvaristicii marine”.
Sursă și foto: INCDM/ Redactor: Adina Sîrbu