DNSC anunță lansarea „Ghidului de protecție a datelor online, pentru copii, părinți și profesori”
Publicat de Adina Sîrbu, 28 mai 2024, 13:26
A fost lansat ghidul de conștientizare a importanței protecției datelor cu caracter personal și a securității cibernetice pentru copii, părinți, profesori.
Cu titlul „Cum îmi protejez datele personale și mă apăr de pericole în mediul online”, Ghidul, realizat de Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor în colaborare cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică, își propune să trateze subiectul confidențialității (privacy), a protecției datelor (data privacy) și a securității cibernetice (cybersecurity) în mediul online.
Securitatea cibernetică sau securitatea online este o modalitate eficientă de a asigura protecția datelor personale, cele două fiind indisolubil conectate într-o eră a digitalizării și a tehnologizării precum cea pe care o trăim în prezent. Totodată, Ghidul poate fi asimilat cu o enciclopedie care tratează diferite subiecte, de la echilibrul între distracția navigării pe computer și siguranța online, până la recomandări utile în cazul unui incident de securitate cibernetică.
„Datele sunt extrem de valoroase nu doar pentru noi, ci și pentru atacatori, care vor mereu să facă bani pe seama unor date ce nu le aparțin. Aceștia plasează frecvent în mediul online capcane special create pentru anumite tipuri de utilizatori, astfel că este extrem de important să știm cum trebuie să ne protejăm de aceste amenințări mai mult sau mai puțin complexe! Sunteți gata să aflați cum puteți naviga în siguranță pe internet? Ghidul ASCPD în colaborare cu DNSC vă pune la dispoziție recomandările esențiale pentru a activa în siguranță pe net”, spun reprezentanții DNSC.
Copiii vor afla cum să-și protejeze informațiile personale și să recunoască pericolele online, părinții găsesc în Ghid sfaturi pentru monitorizarea activității online a copiilor și pentru a-i educa despre securitatea cibernetică, iar profesorii, recomandări despre cum să încorporeze educația cibernetică în lecțiile lor și să protejeze datele elevilor.
Sursă: DNSC/ Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay