Punctele de frontieră Constanța-Nord, Constanța-Sud și Isaccea vor fi dotate cu scanere cu raze X
Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2024, 11:14
Primul scanner mobil cu raze X din România a fost inaugurat ieri la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești. Alte 25 de scanere, inclusiv pentru tiruri, vor fi introduse în 12 puncte vamale din țară, fiind menite să reducă atât evaziunea fiscală, cât și traficul de droguri și substanțe periculoase.
Anul acesta, în punctele de frontieră Constanța Nord, Constanța Sud și Isaccea, vor ajunge primele scanere.
„Discutăm de 12 puncte de frontieră care vor fi dotate cu scanere fixe sau mobile. Anul acesta vom aplasa 10, iar în 2025 alte 8, or să fie operationalizate și alte 9 în 2026. Odată ce vom operaționaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din țară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice în sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă”, a explicat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.
Proiectul de dotare a birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere presupune și înființarea Centrului național de analiză imagistică, în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR.
„Utilizarea sistemului de scanare va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei, va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.
Cu ajutorul scanerelor cu raze X, pot fi detectate obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, identificate orice bunuri sau substanțe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în țară, inclusiv substanțe sau materiale care pot avea impact negativ asupra mediului, operațiunile vamale se vor derula mai rapid și timpii de așteptare la trecerea frontierei se vor reduce.
În 2024, vor deveni operaționale încă 8 scanere în punctele de frontieră de la Siret, Albița, Constanța Nord, Constanța Sud, Isaccea, Halmeu și Moravița.
Anul viitor, vor fi amplasate alte 8 scanere în birourile vamale din Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești și Oancea, iar în 2026 vor fi operaționale 9 scanere, în vămile Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier și Petea.
Termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2027, iar banii pentru acest program, circa 100 de milioane de euro, au fost obținuți prin PNRR.
Sursă și foto: Autoritatea Vamala Română/ Redactor: Adina Sîrbu