ORA MESEI: Cannelloni cu dovlecei în sos de lămâie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 martie 2015, 13:30
Pentru varianta vegană, se înlocuiesc cu uşurinţă laptele şi ricotta cu produse pe bază de soia, iar parmezanul cu seminţe de pin.
Ingrediente
PENTRU SOS
1 ceapă, tocată
sucul şi coaja rasă de la jumătate de lămâie
25g ulei cu gust neutru (de rapiţă sau de sâmburi de struguri)
25g de făină
200ml supă de legume
300ml de lapte (sau lapte de soia)
PENTRU UMPLUTURĂ
ulei de măsline
300g de dovlecei, tăiaţi cubuleţe
250g de ricotta (sau cremă de tofu, pentru versiunea de post)
1 mână de pătrunjel, tocat
1 mână de busuioc, tocat
aproximativ 16 cannelloni
30g de parmezan proaspăt ras (sau seminţe de pin, pentru varianta de post)
Mod de preparare
1. Se încinge cuptorul la 180° C. Pentru sos, se prăjeşte ceapa în ulei de măsline, până se înmoaie, apoi se adaugă făina şi se mai lasă un minut. Se toarnă supa de legume şi laptele şi se aduce la punctul de fierbere amestecând încontinuu, ca să nu se formeze cocoloaşe. Se asezonează cu sare, piper şi coaja de lămâie, se fierbe 3 minute, apoi se adaugă sucul de lămâie.
2. Se prăjesc dovleceii în ulei de măsline într-o tigaie încinsă, până devin aurii pe toate părţile. Într-un bol, se amestecă apoi cu ricotta şi cu verdeaţa. Se asezonează şi se pune toul într-o pungă, care se va tăia la un colţ (se poate folosi şi un vârf pentru şpriţat biscuiţi, cu diametrul mare).
3. Se umplu cannelloni cu amestecul de dovlecei şi se aşază unul lângă altul într-un vas termorezistent uns cu ulei. Se toarnă sosul deasupra, se presară parmezan şi se lasă la cuptor 45 de minute sau până suprafaţa devine uşor rumenă.
Sursa – goodfood.ro