Zilele Constanței 2024 | Parada etniilor și a costumelor tradiționale, un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu
Publicat de Adina Sîrbu, 19 mai 2024, 12:07 / actualizat: 19 mai 2024, 16:57
„Constanța Multietnică”, un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu și Primăria Constanța și dedicat Zilelor orașului 2024.
Manifestarea a început cu expoziția de grafică, intitulată „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”, organizată pe str. Ștefan cel Mare din Constanța. Liceeni de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, Secția Arhitectură, au prezentat modul în care au realizat grafica pentru tablourile expuse, iar colegii lor de la Secția Muzică, din Ansamblul „Flautissimo”, coordonat de prof. Magdalena Ghilescu, au susținut un concert.
De la ora 14,30, a avut loc parada etniilor și a costumelor tradiționale, cu pornire de pe str. Ștefan cel Mare, pe traseul B-dul Tomis – Faleza Cazino – Piața Ovidiu, coloana fiind însoțită de Muzica Militară a Forțelor Navale Române.
Evenimentul pune accent pe patrimoniul cultural, astfel că, atât la paradă, cât și la spectacolul din Piața Ovidiu, organizat de la ora 16.00, participă: Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, Ansamblul „Elpis” al Comunității Elene Elpis Constanța, Ansamblul „Can Renkler” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România filiala Constanța, Ansamblul „Galuboe More” al Comunității Rușilor Lipoveni Constanța, Ansamblul „Iholu” al Comunității Aromâne Constanța, Ansamblul „Nairi” al Uniunii Armenilor din România filiala Constanța, Ansamblul „Fidanlar”, al Uniunii Democrate Turce din România filiala Constanța, Ansamblul „Sfitilina” al Comunității Bulgarilor din Dobrogea și Muzica Militară a Forțelor Navale Române.
De la eveniment nu lipsesc Asociația „Cusături Dobrogene”, Comunitatea „Domnițe cu altițe” și reprezentantele Asociației „Ia de la malul mării”, ale căror membre sunt colecționare de costume tradiționale autentice românești, precum și reprezentantele Comunității Skirt Bike, ce s-au alăturat paradei, pe bicicletele cu care ne-au obișnuit de câțiva ani, se arată în comunicatul semnat de Auris Luca, președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu.
Parteneri: Radio Constanţa, Minorităţile locale, Muzica Militară a Forţelor Navale Române, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Centrul Cultural Judetean „Teodor T. Burada”, „Cusături Dobrogene”, „Domnițe cu altițe”, „Ia de la Malul Mării”, Comunitatea Skirt Bike, Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie Constanța.
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Auris Luca și Adrian Băncilă